Miroslav je otišao u Englesku zbog obećanog posla: Spavali smo na podu, bez grejanja i proslili hranu, a rintali po 13 sati dnevno

U Velikoj Britaniji osuđeno je pet muškaraca i tri žene poreklom iz Poljske za krivična dela modernog ro*stva i pranje novca, a mediji navode da je reč o najvećoj mreži ovog tipa ikad.

Tužioci su naveli da je više od 400 žrt*va bilo prisiljeno da radi za male plate, dok su njihove gazde zaradili oko dva miliona funti i živeli luksuzno, preneo je AP.

Grupa je „lovila“ beskućnike, bivše zatvorenike i alk*holič*re u Poljskoj i mamila ih da dođu u Britaniju lažnim obećanjima o dobro plaćenom poslu.

Neki su na kraju imali plate manje od jednog dolara za dan rada i živeli u veoma lošim uslovima. Često su bili prinuđeni da u obližnjoj prodavnici mole za mrvu hrane jer nisu imali novca.

Miroslav Lehman (38), nije ni slutio kakav ga už*s čeka u Engleskoj.

„Došli smo autobusom iz Poljske, a kada smo stigli, sačekala nas je kuća bez grejanja, sa vlagom koja je curila niz zidove i prljavim dušecima na patosu. O toploj vodi na ni ne pričam, a svoju odeću smo koristili umesto pokrivača“ priča Miroslav koji je u Poljskoj prevaren pričom o dobrom poslu u Britaniji.

Međutim, za posao koji je obavljao nije dobijao novac. A smene teškog rada bile su po 13 sati.

„Postavili su jako stroga pravila za naše kretanje i ponašanje. Jedan od robova koji je navodno prekršio pravila, završio je sa pol*mljen*m rukom i zglobom. Nisam smeo da izađem iz kuće čak ni u najkraću šetnju. Pratili su me i potpuno kontrolisali,“ rekao je Miroslav.

Kako kaže, došao je u Englesku u potrazi za novim početkom u životu.

„Novi život počeo je problemima koje nisam mogao ni da zamislim“, zaključio je.

Ova organizovana b*nda je u svojoj domovini mamila najugr*ženije ljude koji su bili očajni u potrazi za boljim životom, znajući da neće imati ko da im pomogne kada ih ubace u lanac svojih rob*va.

Žrt*e su bile kako tinejdžeri, tako i osobe starije od 60 godina. Pet muškaraca i tri žene os*đeni su na po do 11 godina zatvora.

Izvor: kurir.rs