Mira Furlan je poslednjih godina govorila da joj teško pada što je javna ličnost – pamtićemo je po ovim ulogama

Jedna od najlepših jugoslovenskih glumica Mira Furlan napustila nas je u 65. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Mira Furlan rođena je u Zagrebu 1955. godine, a od 1991. godine živela je u Americi gde je emigrirala sa suprugom.

Dugo godina je radila u Americi, a 2018. godine posetila je i Indiju, a nakon tog putovanja, na platou ispred Muzeja Jugoslavije, u okviru programa druge večeri Književnog festivala Krokodil, govorila je sa filmskim kritičarem Ivan Velisavljević.

”Nedavno sam bila u Indiji i videla budućnost sveta koja nam se sprema – bogatstvo nezamislivih razmera na jednoj strani i siromaštvo nezamislivih razmera na drugoj strani. To mi je napravilo potpunu zbrku u glavi koju moram sabrati. Nakon dva dana putovanja iz Frankfurta do Beograda, eto me konačno u programu Krokodila. Kasnila sam na avione, pa mi se čini da sam trenutno između jave i sna”, objasnila je glumica.

Na pitanje kako je to biti umetnik između svetova, Furlanova je tada odgovorila da je to, pre svega, osećaj nepripadanja.

“To je istovremeno osećaj pripadanja svim svetovima. Pitanje emigracije i ostavljanja doma i ideja pronalaženja novog doma… Sve su to velika pitanja koja me svakog dana opsedaju. Na kraju bih ipak kazala da je u tom nepripadanju neki prostor lične slobode koji je vrlo vredan. Nepripadanje sa sobom nosi velike nedostatke i velike rupe u postojanju, ali kukanje da smo nešto izgubili, a ono drugo nismo našli, nema nikakvog smisla”, priznala je Mira.

Ona je ponovila da društvene mreže kreiraju novu stvarnost u kojoj više nemamo pojma šta je istina, a šta je laž.

“Čini mi se da me retko ko čuje. Nemam više snage da budem javna osoba. Pišem memoarsku knjigu o svemu tome i još se nisam odlučila da li ću to što pišem uopšte poslati u svet”, zaključila je tada Mira.

Iza sebe ostavila je brojne uloge po kojima ćemo joj pamtiti. Mira je početkom osamdesetih igrala u kultnoj seriji „Velo misto“, potom u ostvarenjima „Otac na službenom putu“, „U raljama života“, „Za sreću je potrebno troje“, „Lepota poroka“…

Osamdesetih smo je mogli videti i u serijama „Putovanje u Vučjak“, „Vuk Karadžić“, „Smogovci“, „Bolji život“ i drugim.

Godine 1991. je sa suprugom emigrirala u Ameriku, gde je nastavila televizijsku i filmsku karijeru. Dobila je ulogu u seriji „Babylon 5“, gde je igrala Delen tokom pet godina.

Stranoj publici Mira je bila najpoznatija kao Danijel, naučnica iz serije „Izgubljeni“ (Lost). Povremeno se vraćala na Balkan i igrala u seriji „Vratiće se rode“, filmu „Turneja“…

Od drugih popularnih američkih serija, Mira je igrala i u krimićima „NCIS“, „Law & Order: LA“, a pozajmljivala je i glas za crtane filmove i video igrice.

IzvoR: kurir.rs