Minja Subota sa osmehom poručuje: „Moja generacija je prošla mnogo toga, pobedićemo i ovo“

Penzioner, voditelj i kompozitor Minja Subota vreme provodi kod kuće, ne izlazi. Sebi je, kako kaže, osmislio vreme, a poručuje da je njegova generacija prošla mnogo toga, pa im želi i to da pobede koronu.

Od kada je uvedeno vanredno stanja u Srbiji, on se pridržava odluke Vlade, pa vreme provodi kod kuće. Ideje koje mu naviru ovih dana vrlo lako realizuje uz pomoć kompjutera. A optimizam i dobra volja ga služe da, kako kaže, ovo stanje izgura do kraja.

– Pošto uglavnom ranije nisam bio kod kuće, to znači da je mnogo toga ostalo da se uradi. Da se srede pojedine arhive, pročešlja kompjuter. Treba održati tempo dok ste u izolaciji. Radim onlajn akcije od kuće. Kako sam predsednik upravnog odbora Dečjeg kulturnog centra Beograd, ono što mogu da uradim od kuće to i radim. Pokrenut je umetnički konkurs „Nema frke uz unuke“. Posvećen bakama i dekama koji ne mogu da budu sa svojim unucima. To je odlična akcija i stiže nam mnogo materijala. I gde unuci šalju crteže, pesmice posvećene svojim bakama i dekama.

Sada sam predložio akciju sa druge stane da deke i bake pišu i crtaju svojim unucima. I da se to zove „Bez po muke za unuke“. To će mnogo značiti za moje vršnjake i za malo mlađe, a ima nas preko 1.700.000 – kaže za „Blic“ Minja Subota.
Njegove kreativne ideje se ne završavaju na ovoj akciji, pa kako ističe, već sada snima video-dnevnik jednog penzionera šta radi kod kuće.

– Pravim video-priče iz karantina za ove moje prijatelje koji su u izolaciji, te za sve penzionere koji sede kući. Ispričao sam prvu priču kako to izgleda. Razmišljam da odradim video-seriju – ističe Minja. Ovaj vitalni penzioner naglašava da ne izlazi iz svog toplog doma, a za hranu i namirnice ne brine jer su za to zaduženi sin i snaja.

– Oni rade, tu smo zajedno, nema nikakvih problema što se hrane tiče. Paze me i moram da ih javno pohvalim – kaže uz osmeh Minja, koji dosta vremena provodi i sa svojim kućnim ljubimcem mačkom.

Priznaje da je disciplinovan i da prati sva uputstva koja je Vlada Srbije propisala.- Moram da priznam da jesam i ne razumem one koji krše pravilo. Jer kršeći ga, pravite štetu svojim sugrađanima kojima to može biti fatalno, a to ne bismo smeli da dozvolimo – naglasio je Subota.

Minju smo pitali da li njegovi ukućani ulaze u prostorije gde je on onako kako je propisano, sa maskama i rukavicama, a Subota odgovara:

– Normalno. Snaja je inače pedijatar i radi u Zemunskoj klinici za majku i dete. Ona kao medicinar dođe, sve dezinfikuje, sve po protokolu. Ne može da se uđe u kuću i da se prođe cipelama po stanu. O svemu se vodi računa. Svaka dva dana u kući miriše hlor.

Ova situacija ga je sputala, ali pravila poštuje.

– Prva dva dana mi je bilo teško, ali rekao sam šta je tu je. Ja sam navikao da živim dinamično. Popijem ujutro kafu i krenem. Realizovao sam tolike projekte i radio sve što volim i to je bila velika aktivnost na nekoliko strana. To mi strašno nedostaje. Smatram da smo počeli na vreme, da smo, što se tiče mera koje smo preduzeli sigurno vodeći u ovom delu Evrope, možda i u Evropi. Sada je na nama da budemo disciplinovani – smatra Subota.
On je svojim vršnjacima, ali i svim penzionerima poslao poruku podrške, ali i apel.

– Poručio bih mojoj generaciji, ovima što su penzioneri, koji su prvi bili zaduženi da ostanu kod kuće, a to je velika armija, da smo prošli mnogo toga: socijalizam, kapitalizam, sankcije, nemaštine, ratove, bombardovanja i ostali živi i zdravi. Uvek smo pobeđivali, pa ćemo tako i ovog puta. Neće tu biti nikakvih problema, ne treba niko da nam govori šta treba da radimo – rekao je Minja.

Izvor: blic.rs