Ministar Šarčević izjavio: Prolećni raspust kraći, proba male mature posle Uskrsa

Prolećni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola umesto deset dana trajaće četiri dana, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.
On je dodao da će nakon Uskrsa biti organizovana onlajn proba male mature.

Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila. U dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić napravio izmenu školskog kalendara.

„Svi će imati pauzu od četiri dana za verske praznike. Za hrišćanski deo to je veliki petak, subota, Vaskrs i vaskršnji ponedeljak. Ta četiri dana će biti emitovani sadržaji iz verske nastave“, rekao je Šarčević za Tanjug.

U dopisu koji je prosleđen direktorima osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji (bez AP Vojvodina) navedeno je da dane predviđene za raspust treba iskoristiti za učenje. I da bi prekidanje nastave na daljinu bilo na štetu učenika, koji zbog vanrednog stanja moraju da budu u krugu porodice i sa manje kontakata van kuće.

Neradni dani biće od 17. do 20. aprila (od petka do ponedeljka). Za sve ostale dane organizovana je nastava na daljinu putem televizije prema najavljenom rasporedu.

U vanrednom stanju i zbog organizovanja nastave na daljinu kako bi se smanjilo širenje novog koronavirusa, pomerena je i proba male mature. Ona je prema školskom kalendaru bila predviđena za 27. i 28. mart. Ministar Šarčević kaže da će biti organizovana onlajn proba male mature posle Uskrsa.

„Mi ćemo najverovatnije posle uskršnjih praznika organizovati probu male mature. Očekujem da će roditelji odigrati dobru ulogu. Jer je i njima bitno da vide koliko njihovo dete zna“, naglasio je ministar.

On je podsetio da proba male mature i u normalnim okolnostima predstavlja presek stanja. Da se vidi koliko đaci znaju, sa kojim oblastima imaju poteškoća i gde treba da se pojača rad.

„Učenici osmog razreda sada mogu na RTS Planeti da obnove gradivo šestog, sedmog razreda“, naveo je ministar. I dodao da će nastojati da se subotom pojačaju časovi iz predmeta i oblasti koje su složenije.

Napominje da sva deca trenutno rade u istim okolnostima tako da se ne može reći da je neko favorizovan.

Za malu maturu, koja je planirana 17,18,19. juna, ministar kaže da se štampaju testovi.

„Imaćemo razumevanje za okolnosti pod kojima se sada uči, ali ponavljam i da svi imaju sada iste uslove -naglasio je Šarčević.

Izvor: b92.net