Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio novine u školstvu: Petica više neće biti najbolja ocena

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da se razrađuje desetak modela i podmodela za nastavu koja kreće od septembra, navodeći da učenje na daljinu nije dovoljno, posebno za đake prvake.

„U toku leta razrađujemo nekoliko modela, sve će zavisiti od snage pandemije“, rekao je Šarčević.

Ako bude moguće da deca dolaze u manjem broju, kombinovaćemo da to bude u različitim uzrastima, grupama, različitim nedeljama, škole će planirati rad kombinovano, napomenuo je on.

Što se tiče srednjoškolaca i studenata, ministar prosvete je rekao da nema problema, jer ima dovoljno velikih prostora da može da se ide naizmenično, po ciklusima.

Glavni problem je kod osnovaca, jer ima i zakonski član koji kaže da ne mogu deca do 12. godine da ostanu sama kod kuće.

Šarčević je rekao da se nastavljaju pripreme za snimanje od kuće kod profesora i da se septembar uveliko snima.

On je zadovoljan kako je protekao upis u srednje škole, da se prijavilo još 1.380 učenika u drugom krugu i u julu će skoro svi đaci biti upisani.

Prema njegovim rečima, samo 30 učenika je neraspoređeno, ali zato postoji avgustovski rok.

Što se tiče srednjih škola i gimnazija postoje određene novine.

„Imamo četiri novine, a to je program međunardne mature – u Desetoj gimnaziji, obuhvata treću i četvrtu godinu, u Nišu će biti u Gimnaziji Svetozar Marković, u Novom Sadu u Zmaj Jovinoj – to je vrhunski program, ocene se podižu za dva nivoa više od maksimalne petice, to su najkvalitetniji modeli obrazovanja u svetu“, pojasnio je Šarčević.

Izvor: kurir.rs