Ministar finansija Siniša Mali: Veće penzije i minimalac od prvog januara

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je rebalans budžeta, koji se danas nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije, usmeren na jačanje ekonomije i BDP, kao i dodatno jačanje napora u borbi protiv korona virusa.

Siniša je rekao da je javni dug pod kontrolom i da neće preći 60 odsto BDP, za razliku od nekih zemalja u kojima, kako kaže, javni dug ide i preko 150, 200 odsto.

Ministar finansija je istakao i da će Srbija po stopi rasta biti najbolja u Evropi i istakao da će prema projekcijama MMF i Evropske komisije Srbija imati najveći kumulativni rast u naredne tri godine.

„Mi smo vodeći i to kažu i MMF i Evropska komisija. To znači da smo na pravi način sproveli reforme i ojačali našu ekonomiju“, rekao je Mali za RTS.

On je naveo da je Srbija u prvom rebalansu budžeta, kada je počela pandemija korona virusa, izdvojila ogroman paket pomoći za zdravstvo i za građane, kao i za privredu.

To se pokazalo kao dobar korak, istakao je Mali i dodao da je u drugom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti na istorijski najnižem nivou od 7,3 odsto.

Novim rebalansom je predviđeno da se dodatno ojača i borba protiv korona virusa, kaže Mali.

Izdvojeno je 9 milijardi dinara za završetak izgradnje dve kovid bolnice i njihovo opremanje, za nabavku lekova i druge bolnice, kao i za kapitalne projekte, kao što su završetak obilaznice oko Beograda i Moravski koridor Predviđeno je i 5,1 milijarda za poljoprivrednike, kao i po 10.000 dinara za sve zdravstvene radnike.

Mali je rekao da za desetak dana pred Vladu stiže i novi budžet.

Dodao je da se planira deficit od tri odsto u dogovoru sa MMF-om, što daje dalje mogućnosti za smanjenje javnog duga. Najavio je i rekordan iznos novca za kapitalne investicije.

Mali je rekao da će od 1. januara biti veće penzije i minimalna zarada, a najavio je i da ce se znati koliki ce biti rast plata u javnom sektoru.

Izvor: tanjug.rs