Ministar finansija saopštio dobre vesti: Od polovine avgusta za ovu grupu građana 24.000 dinara

Kako je ministar finansija Siniša Mali rekao, od polovine avgusta počeće prijavljivanje poslodavaca i mladih koji traže posao za program „Moja prva plata“, a sa radom za plate koje će delom finansirati država počelo bi se od oktobra.

Zapošljavanje 10.000 mladih na po 9 meseci država će podržati sa 20.000 dinara mesečno za one sa diplomom srednje škole i 24.000 dinara za mlade radnike sa fakultetskom diplomom.

„Ovo je pravi način da država doprinese, i preuzme veći deo tereta prve plate za ove mlade na sebe. I način da oni dođu do svoje prve plate, i svog prvog posla. Tako podstičemo njihovu zaposlenost, a smanjujemo nezaposlenost među mladima“, rekao je ministar finansija.

Firme će tokom konkursa prijavljivati svoje potrebe za radnicima, a paralelno će se prijavljivati studenti i oni koji su završili srednju školu – tako će biti formirana lista onih koji žele da učestvuju u programu za koji će samo za ovu godinu biti izdvojeno dve milijarde dinara.

„To nije mali novac, ali je novac koji će na pravi način biti utrošen, da mladim ljudima sada, u uslovima krize kada postoji strah zbog korone damo mogućnost i poguramo ih napred, da dobiju prvu platu“, rekao je on.

Dodaje da je pretpostavka da će posle devet plata mladi ostati kod istog poslodavca, ili sa iskustvom lakše naći drugi posao.

Program Moja prva plata predviđa da ostatak novca za platu ovako zaposlenih mladih ljudi obezbede poslodavci.

„Prvim i drugim paketom mera podrške borimo se da zaštitimo našu privredu, a programom Moja prva plata želimo da podstaknemo zapošljavanje a mladima je najteže da dobiju prvi posao“, rekao je on.

Izvor: espreso.rs