Miloš Biković rešio da progovori, bez dlake na jeziku: O Željku Mitroviću, državnoj bezbednosti, Pinku, rijalitiju, radovima u Beogradu…

Glumac Miloš Biković, jedan od najpopularnijih srpskih glumaca, gostujući na TV Pink izneo je svoj stav o aktuelnim društveno političkim temama. Biković je u emisji Hit Tvit pričao o DB, filmu Balkanska međa, pretnji opozicije o upadu na Pink, Željku Mitroviću, radovima u Beogradu…

O POLITIČKOM IZJAŠNJAVANJU

Ja se politički ne izjašnjavam jer imam iza mene publiku koja me prati. I svako takvo moje izjašnjavanje je politički angažman a ja ne želim da se bavim politikom. Prvo zato što ne želim da prihvatim odgovornost. Jer šta ako se prevarim. Mogu za sebe da odgovaram ali neću da odgovaram za te koji me prate, za tu mlađu generaciju.

Sa druge strane, neki su me pitali zašto dolazim u ovu emisiju na Pinku, dakle na televiziju koja ne može baš da se pohvali da kulturni sadržaji dominiraju nad rijaliti programom. E pa upravo zato.

Nikada nisam nijedan medij odbio iako sam znao da će moje lice sa pričom o nekoj kulturi ili duhovnosti se naći između polnog organa jedne i implanata neke druge starlete. Ali ja to nisam odbijao jer će možda neko kome kultura nije ponuđena na svakom ćošku možda da pročita i da se približi nekom kulturnom sadržaju. Možda ću uspeti da ga otrgnem od ove rijaliti subnekulture koja dominira u društvu.

Ja sam ovde došao da apelujem da bude više kulture, da je nedopustivo mnogo rijaliti sadržaja. Da se kultura zaštiti od dnevnopolitičke borbe.

O BALKANSKOJ MEĐI

Film je u Srbiji pogledalo skoro 200.000 ljudi a u Rusiji više od milion. Ako ste pogledali filmove u poslednjih 30 godina mi smo u tim ostvarenjima prikazani ili kao jedini ili kao najveći krivci za sve. Ružni, prljavi i zli… Gomila izmišljotina.

Tajms se sada ovim filmom bavi očigledno jer im se ne sviđa kako su Srbi predstavljeni u njemu. Ne uklapa im se u njihovu sliku demokratije.

Ovakvi filmovi su nam potrebni… Jedan ovakav na 6 meseci. Nije normalno da se Rusi sete da se uradi film na 20 godina od bom*ardovanja Jugoslavije.

Treba da uradimo film o Kosovu. Evo pozivam i vlasnika ove televizije, i srpske privrednike… Mi treba da napravimo film na engleskom. Balkanska međa je koštala 3,5 miliona dolara. Mi treba da napravimo film od 10, od 15 miliona dolara. I da još 20 miliona uložimo u međunarodnu kampanju, da napravimo film na engleskom sa holivudskim zvezdama o Boju na Kosovu. Da to bude spektakl. I da se vidi da se Srbija borila za Kosovo još 1389, da se vidi da smo mi bili branik Evrope od napada Otomanske imperije.

O RADOVIMA I IZGRADNJI BEOGRADA

Beograd se menja. Meni se dopada kako se menja. Ne dopadaju mi se sva rešenja. Ima stvari koje su pitanje ukusa ali ima stvari koje su zaista kretenske. Evo jedan primer – meni je spomenik Juriju Gagarinu… Ja ne mogu da verujem da neko napravi onmoliko veliki postament a ovako malu glavu… Uz svo dužno poštovanje autorima.

Slavija je sada uređena. Ne dopada mi se što menja boje ali je uređena. Neke stvari su postale čistije. To je pitanje ukusa. Trudim se da ne budem jedan od onih koji misle da znaju kako sve treba da se radi.

O PRETNJAMA UPADA NA PINK I DJ ŽEKSU

Mnogo je bolje da na Pinku puštate ovu muziku koju je puštao Željko Mitrović umesto rijaliti programa. Nije u redu da idete na neku privatnu televiziju i ne smete da vršite tu vrstu nasilja.

Televizija Pink ima nacionalnu frekvenciju i tu je odgovornost veća. Ali raduje me ako je tačno da će se ove godine još više snimati igrani program. To je ono što podržavam.

Izvor: kurir.rs