Milorad Dodik ima vilu vrednu 870.000 evra u Beogradu: Objavio popis imovine – Od njega bogatiji samo ovaj Bosanac

Poslanik u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik vode na popisu najbogatijih političara u toj zemlji jer poseduju imovinu koju su sami procenili na milionske iznose, proizlazi iz podataka koje je ove nedelje učinilo dostupnim Središnje izborno poverenstvo BiH (SIP).

Skladno odredbama izbornog zakona BiH svi izabrani zvaničnici dužni su SIP-u prijaviti svu imovinu koju poseduju kao i njenu vrednost, no oni se toga pridržavaju tek delimično pa je tako aktualni predsedatelj Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović napisao kako poseduje tek „kuću i okućnicu“, ali nije naveo koliko to tačno vredi.

Dodik je pak jasno napisao kako ima kuću u BiH koja vredi 150 000 eura, ali i vilu u Beogradu, čiju vrednost procenjuje na nešto manje od 870 000 eura. Za tu istu vilu vraća kredit Pavlović banci iz Bijeljine, a iznos duga koji po toj osnovi ima je za bosanskohercegovačke prilike astronomskih 459 000 eura.

Taj kredit, kao i kupovina vile u Beogradu, bio je predmet policijske istrage zbog sumnje da je Dodik do nje došao gotovim novcem, a onda to pokrio fiktivnim kreditom. No njegova sposobnost da vraća dug nije dvojbena jer je naveo kako je u protekloj kalendarskoj godini uspeo zaraditi čak 123 000 eura. Iako mu je plata razmerno skromna te je po toj osnovi zaradio jedva 27 000 eura, Dodik je sve nadoknadio prihodima od izdavanja beogradske vile, ali i od poljoprivrede.

Dodikovo bogatstvo, barem na papiru, može se meriti još samo s onim medijskog tajkuna i predsednika Saveza za bolju budućnost Radončića.

Radončić, koji je naveo kako živi sam, prijavio je stan u Crnoj Gori vredan čak 2,1 miliona eura. Iako to nije navedeno u izjavi, poznato je kako je skupocenu nekretninu površine 380 četvornih metara kupio u kompleksu Porte Montenegro kod Tivta, gdje je usidrena i njegova jahta. Naveo je i kako je vlasnik trećine kuća i zemljišta u BiH i Crnoj Gori vrednih više od 370 000 eura.

Radončić je istovremeno naveo kako vraća kredit od čak milion eura, podignut kod Hipotekarne banke Crne Gore, kao i da je u prošloj godini različitim osobama i organizacijama donirao više od 200 000 eura.

Čelnik HDZ-a BiH Čović potvrdio je samo kako poseduje deo kuće i okućnice ne navodeći gde ni koliko to tačno vredi. Kuća u kojoj Čović živi u Mostaru ranije je bila predmet posebne medijske pažnje jer se nagađalo kako vredi milione, no on sam nikada nije ponudio objašnjenje kako je tu kuću izgradio. Iz prijave može se videti kako je prošle godine na ime plate i honorara zaradio oko 36 000 eura te da vraća kredit u iznosu od 30 000 eura.

Sudeći po prijavi, ni Čović ni članovi njegove porodice nemaju nikakav automobil.

Čovićev najveći politički protivnik, sadašnji član Predsedništva BiH Željko Komšić, prijavio je stan u Sarajevu vredan oko 60 000 eura te automobil čija je vrednost oko 10 000 eura. Suvlasnik je vikendice i zemljišta nasleđenog od roditelja te jednog apartmana, a to je procenio na iznos od oko 70 000 eura.

U prošloj je godini Komšić od plaće i naknada za vojničko priznanje Zlatni ljiljan dobio oko 30 000 eura.

U dve banke ima kreditna zaduženja u ukupnom iznosu od 60 000 eura.

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, ujedno Čovićev kolega u Domu naroda parlamenta BiH, neka je vrsta srednje klase kada je reč o imovinskom statusu političara u BiH, ali mu je zato supruga Sebija znatno boljeg imovinskog stanja. Izetbegović je prijavio suvlasništvo nad kućom i zemljištem u vrednosti od 117 000 eura, dok njegova supruga, ujedno upravnica Kliničkog centra u Sarajevu, poseduje nekretnine, automobil i štednju vredne 173 000 eura.

Izvor: espreso.rs