Milo zapanjio izjavom o Srbiji i Rusiji: Đukanović isprovocirao Poljake zbog situacije na ceremoniji povodom početka Drugog svetskog rata (VIDEO)

Jedini koji je javno pomenuo da je i Srbija i Rusija neizostavno trebalo da budu u Varšavi, na ceremoniji obeležavanja početka Drugog svetskog rata bio je crnogorski predsednik Milo Đukanović.

„Ceremonija obeležavanja 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata bi bila još potpunija da je na njoj učestvovala i Rusija, kao i predstavnici nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srbije“, izjavio je u Varšavi predsednik Crne Gore Milo Ðukanović.

„Imam na umu tu grandioznu ulogu koju je tadašnji Sovjetski Savez imao u oslobađanju Evrope i u savezničkoj pobedi nad fašizmom“, kazao je Đukanović, koji je prisustvovao obeležavanju godišnjice u Poljskoj.

On je istakao da žali i što se na tom dogadaju nisu pojavili predstavnici „nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srba“. Srbi su, kako je to Đukanović rekao, zajedno sa njima (Crnogorcima) dali nemerljiv doprinos jednoj velikoj pobedi u Narodno-oslobodičkoj borbi, a koja je predstavljala važan deo ukupne pobede nad fašizmom.

Obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata, prema njegovim rečima, značajno i zbog toga što počinje da bledi sećanje na važnost događaja.

„I to ne da blede samo zbog protoka vremena, nego, posebno u Evropi, zbog rasta političkog rejtinga ekstremno desnih politika, koje pokušavaju da prekrajaju istoriju, pokušavaju da relativiziraju zasluge osolobodilaca i pobednika nad fašizmom i istovremeno da relativizuju odgovornost onih koji su se objektivno u tom vremenu našli na strani fašizma“, naveo je Đukanović.

Komentarišući ovakav stav Đukanovića, koji je za mnoge u Crnoj Gori bio iznenađenje, analitičar Igor Damjanović primećuje da se „mora konstatovati da je, ma koliko to javnosti u Crnoj Gori zvučalo čudno, jedino negodovanje zbog nepozivanja Srbije i Rusije došlo od Mila Đukanovića“.

„Ne vjerujem da je ovde po sredi reč o nekoj diskretnoj najavi promene političkog kursa, već pre je reč o izolovanom, slobodnom i razumnom političkom stavu crnogorskog predsednika, ili možda o posrednoj poruci organizatoru — da su nepozivanjem Srbije i Rusije prevršili svaku meru“, smatra Damjanović.

On dodaje da jučerašnja manifestacija u Varšavi, povodom 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata, prestavlja jedno od najgrubljih primera skrnavljenja antifašističke tradicije.

Izvor: kurir.rs