Milo Đukanović uvodi vanredno stanje i odugovlači s predajom vlasti za još najmanje 90 dana

Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović mogao bi da politički profitira na pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u toj zemlji. Javnost se uveliko priprema za mogućnost uvođenja vanrednog stanja zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, što bi Milu Ðukanoviću dalo tromesečno „veštačko disanje“ i opstanak odlazeće vlade.

Formiranje nove vlade Crne Gore U slučaju uvođenja vanrednog stanja bilo bi odloženo za bar 90 dana. Iz kabineta predsednika Ðukanovića nisu odgovorili da li se razmatra takva opcija, s obzirom na to da se, prema podacima Instituta za javno zdravlje, od 2. septembra svakodnevno registruje više od stotinu novozaraženih.

Prema ustavu Crne Gore, vanredno stanje proglašava Skupština većinom glasova svih poslanika, a na predlog Saveta za odbranu i bezbednost, kojim rukovodi predsednik države.

– Ako mandat Skupštine ističe za vreme ratnog ili vanrednog stanja, mandat joj se produžava najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje – piše u ustavu.

Pravnik Sergej Sekulović za Vijesti je objasnio da je uvođenje vanrednog stanja pravno-teorijski moguće, ali da bi to moglo proizvesti ozbiljne društvene posledice. – Ako bi se ugrabio momenat do konstituisanja novog saziva Skupštine, ušli bismo u rizičnu zonu koja bi mogla da proizvede ozbiljne društvene posledice. Moglo bi se reći da bi se radilo o svojevrsnom državnom udaru – upozorio je Sekulović, uz ocenu da je uvođenje vanrednog stanja moguće ukoliko epidemiološka situacija nastavi da se pogoršava.

Analitičar Dušan Janjić, međutim, kaže da je Ðukanović nemoćan ukoliko opozicija, koja je i postigla zajednički sporazum, uspe da formira vladu:

– Ne verujem da dramatizacija, poput uvođenja vanrednog stanja radi kupovine vremena, može da odgovara Ðukanoviću. Crnu Goru čekaju dve godine kohabitacije. Ne može on da spreči sprovođenje ustava. DPS je očigledno morao da izgubi vlast da bi se očistio. Sad može da bude moćna opozicija, jer će nova vlada na svaki ozbiljniji zakon koji zahteva dvotrećinsku većinu morati da pravi kompromise s DPS.

Izvor: kurir.rs