Milo Đukanović izvređao poglavara SPC: Okarakterisao ga kao glupu osobu

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović još odlučnije je rešio da se obračuna sa Srbijom, Srbima i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Gotovo u isto vreme, Đukanović je sasuo niz uvreda na račun SPC i patrijarha Irineja, koga je okarakterisao kao glupu osobu, a onda je krenuo i u diplomatski r.at sa Srbijom. Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac pozvan je juče na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore zbog, kako je objavljeno na sajtu tog ministarstva, negativnih izjava srpskih državnih i drugih zvaničnika o unutrašnjim pitanjima Crne Gore.

Odgovarajući na izjave poglavara SPC, Đukanović je u intervjuu za N1 pokušao da pokaže da je patrijarh Irinej glup i da ne zaslužuje njegov odgovor.

– Uvredu možete doživeti od čoveka čiji intelektualni potencijal respektujete. Ja sam već komentarisao ranije izjave srpskog patrijarha i zadržaću se samo na jednoj kratkoj opasci – pišite mu pamet! – rekao je Đukanović.

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da je Đukanovićev rečnik upućen patrijarhu sramotan i da je takvim uvredama pljunuo i na sopstveni narod:

– To vređanje koje sam čuo od Đukanovića me zaista ostavlja bez komentara. Sramota je napadati patrijarha i sam rečnik prema jednom duhovniku je neprimeren.

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić za Kurir kaže da su Đukanovićeve uvrede na račun patrijarha skandalozne.

– Ko o čemu, ku*va o poštenju. Tako i nepismeni Đukanović govori o inteligenciji i obrazovanju. On je nepismen u svemu osim u lopovluku i otimanju. Tako vređati poglavara crkve koja uživa ubedljivo najviše poverenja među građanima Crne Gore je, u najmanju ruku, skandalozno. To je nepoštovanje i ponižavanje vernika, a Đukanović zaboravlja da ih mnogo ima i među svojim biračima – izjavio je Milačić.

Nekoliko sati posle Đukanovićevih uvreda, usledio je novi udar, ovog puta preko crnogorskog MSP, i to zbog uvređenosti večitog vladara Crne Gore. Pošto je na razgovor pozvan srpski ambasador Bingulac, crnogorski državni sekretar Zoran Janković je poručio da Podgorica očekuje da će se zvanični Beograd ograditi od pomenutih izjava.

– Teške kvalifikacije iznesene na račun predsednika Crne Gore neprihvatljive su, nisu na liniji dobrosusedskih odnosa i ne doprinose ukupnoj saradnji dve države – izjavio je Janković, uz opasku da se u Srbiji vodi neopravdana kampanja povodom zakona o slobodi veroispovesti.

Izvor: kurir.rs