Milinko puni 101 godinu: A njegov recept za dug život je tako jednostavan – Oduševiće vas šta ga je održalo ceo vek

Milinko Kuzmanović, čuveni bačvar iz Topole, za desetak dana napuniće 101 godinu, a mnogih detalja i priča iz mladosti seća se kao da su se juče desili. Najteže mu, kako kaže, pada što više ne može da radi posao koji je obeležio njegov život, a posebno mu je teško što više ne može da pravi bačve za vrhunsko oplenačko vino. U receptu za dugovečnost dede Milinka postoji još jedan, možda i najvažniji sastojak, a to je porodica. Milinko ima sina i ćerku, dvoje unučadi i dvoje praunučadi, i kaže da je najsrećniji kada su svi zajedno.

Danas, na pragu 101. godine, teško mu pada samo to što više ne može da radi posao koji je bio njegov život. – Roden sam 18. novembra 1918. godine u selu Božurnja, gde sam proveo i veći deo života. U Beogradu sam naučio bačvarski zanat i taj posao je bio moj život, na- pravio sam toliko burića za vino da im ni sam ne znam broja. U Kraljevoj vinariji na Oplencu stoje i danas brojne bačve koje sam baš ja napravio – kaže deda Milinko Kuzmanović, najstariji bačvar odnosno pintor u Srbiji. On objašnjava, za one koji ne znaju šta je to pintor, da je rečo majstoru za pravljenje bačvi i burića.

To su ogromni sudovi za vino. Nije ranije bilo plastike,samo drvo, pa smo imali pune ruke posla. Trebalo je napraviti burića da se skladišti na tone i tone grožđa i vina – priseća se deda Milinko, i dodaje da je išao i na kućne adrese i nosio buriće.

– Imao sam svoju radionicu u dvorištu ovde u Topoli, tu sam napravio ko zna koliko bačvi, prodavalo se i u Beogradu, nekada je bila puna avlija drvenih sudova. Zvali su me da kućama da pravim od idem i buriće i nisam nikad odbio nikoga. Radio sam časno i pošteno sve dokle me je snaga držala, i sada bih radio, sve znam kako treba nisam ništa zaboravio, ali nemogu, godine me stigle – tvrdi ovaj stogodišnjak.

Za dugovečnost je, kaže, najvažnije da se na život gleda sa pozitivne strane. -Ništa posebno, nema tu neke velike mudrolije, samo vedar duh. Nikada nisam kukao ni očajavao, i kad mi je bilo najteže, ja sam gledao neku pozitivnu stranu u svemu, nisam se žalio na život iako je bilo dosta teških dana. Bivao sami bolestan, imao sam i operacija, ali hvala Bogu, sve sam prebrodio i evo za nekoliko dana napuniću 101 godinu. Samo optimizam i hrabro napred -poručuje Milinko.

Izvor: kurir.rs