Milan Krkobabić u Vladi, a njih trojica zadržavaju resorse: Darija Kisić nova ministarka rada, Čomićka dobija resor

Nova vlada imaće 21 ministarstvo, od čega su 3 nova, a dugogodišnja poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić, koja je na izbore izašla na listi UDS, najizvesniji je kandidat za ministarku za rodnu ravnopravnost i društveni dijalog. Čomićeva ulazi kao nestranačka ličnost.

Novo lice u kabinetu mandatarke Ane Brnabić biće i doktorka Darija Kisić Tepavčević, koja će, po svemu sudeći, voditi Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, dok će Milan Krkobabić, lider PUPS, doći na čelo novoformiranog ministarstva za selo.

Prema Predlogu zakona o ministarstvima, koji je u skupštinsku proceduru juče ujutru uputila grupa od 167 poslanika, nova vlada će imati 21 ministarstvo. Formiraće se ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i dijalog i ministarstvo za brigu o selu.

– U vladi će sigurno biti Siniša Mali, Branislav Nedimović i Zlatibor Lončar, i to na pozicijama koje su obavljali i do sada. Gotovo je izvesno da će na čelo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija doći Tatjana Matić, dosadašnja državna sekretarka tog resora. Resor prosvete bi mogao da preuzme Branko Ružić iz SPS, dok bi Ministarstvo privrede u narednom periodu mogla da vodi Anđelka Atanasković, direktorka trsteničke „Prve petoletke – namenska“, koju je predsednik Vučić nedavno opisao kao „ženu-zmaja“ – kaže izvor.

Iako je za aktuelnu ministarku građevine i saobraćaja Zoranu Mihajlović u novoj vladi bio planiran sektor energetike, ona ipak, kako saznajemo, nije sasvim isključena iz igre za Ministarstvo građevine.

– Mihajlovićeva nije sasvim ispala iz igre za sektor građevine. Jednostavno, još uvek je sve neizvesno. Ukoliko, na kraju, ona ipak ode u Ministarstvo rudarstva i energetike, kao potencijalni kandidat za ministra građevine pominje se Marko Blagojević – kaže naš izvor.

U Nemanjinu 11 ulaze i Maja Gojković kao ministarka kulture, a vrlo verovatno i Marija Obradović i Irena Vujović. Ministri Nebojša Stefanović, koji je dosad vodio MUP, i Aleksandar Vulin, koji je bio na čelu Ministarstva odbrane, rotiraće resore.

– Pitanje je i šta će još socijalisti dobiti u ovoj preraspodeli, da li će Aleksandar Antić biti ministar ili možda direktor EPS – dodaje izvor našeg lista. I dok se konačni spisak novih ministara finišira, poslanici će se danas okupiti u 10 časova kako bi raspravljali o pomenutom predlogu zakona. Pre sednice, Ivica Dačić, predsednik Skupštine, zakazao je za devet časova kolegijum parlamenta. Kolegijum Skupštine čine predsednik i potpredsednici parlamenta i šefovi poslaničkih grupa.

Izvor: kurir.rs