Mihajlo Gajić iz LIBEK-a: Povećanje minimalca je signal poslodavcima da otpuštaju radnike

Mihajlo Gajić iz LIBEK-a osvrćući se na najavu predsednika Aleksandra Vučića da će penzije i minimalac biti povećani od 2021. godine, izjavio je da postoje ozbiljni argumenti koji idu protiv te odluke.

„Imamo situaciju da zemlja ulazi u najdublju recesiju od 2008, a mi želimo da povećamo dodatno preduzećima troškove rada. To ne samo da će povećati njihove rashode za zaposlene, nego moraju da plaćaju i veće poreze i doprinose“, istakao je Gajić.

Ukoliko bi država smanjila dažbine i poreske stope, onda ne bi bilo previše problema da se razmišlja o povećanju mininalne zarade.

Ali u situaciji kada MMF procenjuje da će oko 140.000 radnih mesta biti ugroženo u Srbiji usled korona krize, svako povećanje troškova poslodavaca je signal koji kaže otpustite radnike, neće vam se isplatiti, upozorio je Gajić.

On se osvrnuo i na nedavno objavljeni Indeks ekonomskih sloboda u svetu, na kojem je Srbija sa prošlogodišnjeg 84. mesta dospela na 74. LIBEK je, međutim, taj napredak ocenio kao „varljiv“.

„Ekonomske slobode su neka vrsta različitih načina kako da se objasni privredni ambijent u kojem je moguće s lakoćim raditi i investirati. Džaba ako iamte dobru i stabilnu inflaciju, ako ne možete da trgujete i izvozite i uvozite, ili ako vam imovinska prava nisu zaštićena, što se recimo desilo 2016. u Savamali“, podsetio je.

Srbija ima ozbiljnih problema u svim oblastima, i po ekonomskim slobodama nalazi se na dnu u Evropi, upozorio je Gajić i dodao da je skor ubedljivo najlošiji u oblasti zaštite imovinskih prava.

Ukazao je da imamo ozbiljne probleme vezano za rad sudstva, korupciju i političke interese koji mogu da utiču na sudske odluke, zatim sudske procese koji su jako spori i dugotrajni, kao i razliku u praksi sudskih odluka, odnosno situaciju da sudovi često tonose različite odluke od slučaj do slučaja, iako su početni parametri isti.

Upozorio je i da imamo visinu javne potrošnje kao Nemačka, ali i tri puta manji dohodak od te zemlje. Država je istovremeno vlasnik velikog broja preduzeća, i ima veliki uticaj na to kako izgleda privredni život u zemlji, naveo je gost Novog dana.

Stoga se Srbija i dalje, kako je rekao, ubraja u zatvoren poretke, sa visokim nivoom korpucije, gde vam je za poslovni uspeh često potrebno lično poznantsvo ili ograničavanje konkurencije.

U otverenim porecima, poput zemalja Severne Amerike i Zapadne Evrope, možete da zaradite novac samo ako ponudite proizvode bolje od konkurencije po nižoj ceni, istakao je Gajić izrazivši nadu da je to sistem kojem težimo.

Izvor: rs.n1info.com