Meteorolog otkrio od kog datuma nas čeka hladno vreme – Imamo još par dana da se oprostimo od letnjih temperatura

Danas ćemo moći da se raskomotimo i uživamo kako dolikuje u kraju leta. Vremenska prognoza za sedmicu pred nama najavljuje dnevne temperature i do 30 stepeni, ali onda nam dolazi zahlađenje posle kojeg ništa neće biti isto.

“Meteorološki početak jeseni ne poklapa se s astrološkim. Ove godine imali smo produženo leto i izuzetno toplo vreme za ovo doba godine nastaviće se do 25. septembra. Posle ide promena u smislu zahlađenja, biće oblačno i kišno, a maksimalne dnevne temperature biće sedam do deset stepeni niže. To će trajati pet-šest dana, a posle će u oktobru biti relativno stabilno, umereno toplo i s dužim suvim periodima”, otkriva nam meteorolog Nedeljko Todorović.

Međutim, kako kaže, nakon 25. septembra možemo da se oprostimo od letnjih temperatura.

“U oktobru je mala verovatnoća da iskoči preko 25 stepeni, uglavnom će biti 20 do 25. Imaćemo više suvih dana, to mogu da kažem. Ali svako sledeće zahlađenje obara temperaturu i ne vraća je na prethodnu”, podvlači Todorović.

Prema sezonskoj prognozi RHMZ očekuje nas malo toplija i malo suvlja jesen u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9.6 stepeni, a srednje maksimalne oko 19.1. Mesečna suma padavina tokom oktobra biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 37 mm, najavljeno je na sajtu RHMZ.

Izvor: espreso.rs