Meteorolog objasnio kakva je nepogoda zadesila Inđiju: „Nije tornado, ali da je leto – bilo bi ga“

Vetar koji je juče duvao u Inđiji, u jednom trenutku je, zbog kružnog oblika, građane podsetio na tornado. Meteorolog Nedeljko Todorović za RTS navodi da su ovakvi vrtlozi posledica nestabilnosti atmosfere i da se obično javljaju u letnjim mesecima.

On je istakao da je sreća što nije leto, zato što bi tada najverovatnije bilo tornada.

– Taj vrtlog je predznak mogućnosti stvaranja tornada, tj. vrtloga velikih dimenzija za naše podneblje, koji se kod nas nazivaju tromba ili ‘pijavica’. Da je bilo letnje vreme, najverovatnije bi došlo do stvaranja tornada – naveo je Nedeljko Todorović.

Todorović dodaje da su ovi vrtlozi opasni, iako su kratkotrajni.

– Nisu velikih dimenzija, ali kružno kretanje vazduha može da dostigne i do 100 kilometara na čas. Tamo gde se zadese mogu da naprave štetu. Mogu da obore krov, polome krov, ogradu, pa čak i da zanesu i prevrnu auto – napomenuo je Todorović u izjavi za RTS.

KAKO SE ZAŠTITITI OD VRTLOGA

Nedeljko Todorović ljudima koji se nađu u blizini vrtloga preporučuje da, ako su u mogućnosti, budu blizu čvrstog objekta. Ukoliko se nalaze negde na otvorenom, trebalo bi da legnu na zemlju i da budu bliže i čvršće priljubljeni uz nju.

Ako nevreme zadesi ljude koji su u automobilu, Todorović preporučuje da se zaustavi automobil i da se ljudi sklone pod neku nadstrešnicu ili objekat.

Izvor: telegraf.rs