Meteorolog Čubrilo objavio detaljnu prognozu: Najavio sneg i zahlađenje – Evo kada nam stiže prava ledena zima

Meteorolog Marko Čubrilo je na svom Fejsbuk profilu objavio kakvo nas vreme očekuje do kraja novembra kao i početkom decembra.

– Pred nama su pravi kasni jesenji dani. U petak će biti malo više sunca u odnosu na protekle dane. Duvaće slab severozapadni vetar, dok će se dnevni maksimum kretati od +4 do +11 stepeni Celzijusa. Za vikend pred nama strujaće manja količina hladnog vazduha sa severa dok će se malo osetiti i uticaj ciklona nad Sicilijom. Biće opet uglavnom oblačno i često tmurno ali suvo vreme.

Od subote uveče pa do nedelje posle podne moguće su povremene padavine nad središnjim, južnim i jugoistočnim delovima BiH, većim delom C.Gore, jugom, jugoistokom i jugozapadom Srbije. PBiće uslova i za susnežicu i sneg. Nad ostalim predelima će uglavnom biti suvo i prohladno. Dnevne temperature kretaće se od +3 do +8 stepeni Celzijusa, što je malo ispod proseka za kraj novembra – stoji u objavi metorologa, koji još i dodaje:

– Sledeće nedelje će tokom većeg dela ka nama strujati suv i prohladan vazduh sa severoistoka, dok će se još jedan slab ciklona formirati nad Jonskim morem, pa će se njegov uticaj ograničiti na krajnji jug regiona.

Kako je Čubrilo naveo „oko 5.decembra postoji najava izmeštanja jezgra anticona više ka Skandinaviji i Velikoj Britaniji pri čemu bi se ka nama otvorio veći prostor za upad hladnije vazduše mase sa severoistoka, pa je tada moguće i konkretnije zahlađenje“.

– Posle tog datuma velika je mogoćnost pojave snega i u nizijama regiona. Videćemo kako će se sinoptika odvijati kada se taj datum pribiži. Duguročni ECMWF (EPS) sve do 17.12. ima signal za temperature ispod proseka nad našim delom Evrope. Problem za održavanje ove hladne sinoptike moglo bi biti prognozirano jačanje zapadnih vetrova posle 10.12.

– Narednih dana biće prava, kasna jesen uz dosta oblaka i relativno niske temperature. Svi ovde izneti podaci i procene rezultat su moje obrade i tumačenja, a za zvanične informacije pratite države prognostičke zavode – napisao je Čubrilo.

Izvor: kurir.rs