Medicinskim radnicima veće plate za 5 odsto od januara, ostalima u javnom sektoru prvo rast od 3,5 – povišica do petka

Svi medicinski radnici dobiće od 1. januara naredne godine povećanje plata za pet odsto, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Novac za zdravstvene radnike je pripremljen i najkasnije do petka će 10.000 dinara biti na njihovim računima.

– Odluka Vlade Srbije je doneta. To je ukupno oko 12 miliona evra. Taj novac biće uplaćen tokom sledeće nedelje zdravstvenim radnicima – rekao je predsednik.

Ostali zaposleni u javnom sektoru najkasnije do 31. marta dobiće povećanje od 3,5 odsto, a potom, od 1. aprila još dodatnih 1,5 odsto. Ovde se misli na prosvetu, vojsku, sudstvo, socijalnu zaštitu, javnu upravu…

Podsetimo, u novembru 2019. godine zarade u javnom sektoru su povećane u proseku za osam do 15 odsto. Najveći rast dobile su medicinske sestre i tehničari – 15 odsto, dok su doktori u zdravstvu i zaposleni u nauci i kulturi dobili povećanje od po 10 procenata.

Povišicu od devet odsto dobili su zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, kao i radnici u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobili su povećanje od osam odsto.

Plate svim zdravstvenim radnicima država je ponovo povećala u aprilu ove godine, u jeku pandemije korona virusa, i to za 10 procenata.

Godinu dana ranije, početkom 2019, zaposleni u javnom sektoru dobili su povećanje plata od sedam do 12 odsto. Najviše, je pripalo medicinskim sestrama i stomatološkim tehničarima – 12 procenata, što je u proseku bilo uvećanje za oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatolozi dobili povišicu od 10 odsto.

Zaposlenima u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a službenicima Poreske i Uprave carina 8,5 procenata. Ostalim zaposlenima u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto.

Izvor: blic.rs