Maturantima ova pitanja zadala muke: Da li biste vi znali odgovor?

Budući srednjoškolci su u okviru generalne probe male mature, budući srednjoškolci danas su polagali srpski i kombinovani test. Dok im je dan pre na testu iz matematike najviše muke zadavala geometrija, danas na srpskom je to bio Branislav Nušić delo „Sumnjivo lice“, baš kao i prošle godine. Iz kombinovanog su očekivali problematična pitanja iz fizike i hemije, ali su odahnuli kada su videli da su na testu dobro poznata lagana pitanja.

Test iz srskog jezika su polagali od 9 do 11 časova, a kombinovani (biologija, geografija, fizika i hemija) od 11.30 do 13.30. Atmosfera koju smo zatekli u jednoj beogradskoj školi nakon polaganja testa, bila je uobičajena-komentarišu se zadaci, sabiraju poeni, ali bez velike nervoze i tenzije, jer ovo je ipak samo proba.

U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Beogradu đaci su sa lakoćom izašli, jer su očito temeljne pripreme urodile plodom.

– Na testu iz srpskog jezika je bilo dosta toga za čitanje, čak strana i po i to mi je ulivalo dozu nesigurnosti da li ću stići sve da uradim. Bio je odlomak dela Branislava Nušića „Sumnjivo lice“ i tu smo trebali da napišemo zašto je kapetan Jerotije Pantić odlučio da venča svoju čerku Maricu za Viću. Dok je u zbirci zadataka bilo isto takvo pitanje, tamo smo trebali opširno da napišemo ceo taj zaplet. Ovde je stajalo napišite „celovito“ i to nas je sve zbunilo. Mnogi od nas ni ne znaju šta znači ta reč. Neki su odgovorili samo zato što je Vića bio bogat, a ja sam napisala sve redom: zbog vlasti i para, zbog Vićinog napretka u službi, jer je karijerista i samim tim poželjan muž za kapetanovu ćerku Maricu – objašnjava Sara Minić, a njena drugarica Vera Dedić se nadovezuje:

– Bilo je puno stihova, na primer odlomci iz pesme „Veče“ Đure Jakšića gde je bilo pitanje na zaokruživanje, koji je motiv i radnja pesme, na primer „Šta zalazak sunca predstavlja?“. Takođe, su bila pitanja kada je Vuk Karadžić prvi put upotrebio srpska slova đ, č i lj i u kom delu.

Iako su osmaci na polaganju imali dva sata za rešavanje ispita mnogo njih je napustilo salu već posle sat vremena. Nakon polaganja srpskog jezika i pauze od pola sata vratili su se u na polaganje kombinovanog testa. Među prvima je izašao Sergej Simojlović, siguran u sebe da je dobro položio i da će osvojiti, čak i maksimum bodova.

– Očekivao sam da će iz hemije i fizike biti neka teška pitanja, međutim dali su bukvalno zadatke uz šestog, sedmog razreda, ali me je zato geografija totalno u rebus stavila. Trebalo je da povežem koje reke Tamiš, Drina, Sava protiču kroz neke manje meni poznate gradove kao što je Bajina Bašta. Takođe, iz istorije sam imao zadatak da prepoznam lik Aleksandra Karađorđevića i bukvalno mi je u poslednji čas sinulo „crni Đorđe“ – objašnjava ushićeno Sergej.

Ubrzo za njim izlaze i drugi đaci koji kažu da su dobro prošli kombinovani, baš kao i srpski. Većina se plašila najviše matematike i njihovi su se strahovi obistinili kada su videli zadatke iz geometrije.

– Svi smo lupali glavu oko matemtike jer je bilo dosta dvosmilenih pitanja. Na primer bio je zadatak kutije sa diskovima i mi smo bili podeljeni da li traže da se izačuna zapremina te cele kutije ili jednog diska. Takođe, 19 pitanje je bio šestougao da se od tačke A do tačke B odredi kružni luk i dosta nas je odredilo površinu šestougla dok luk nismo ni videli u testu – objašnjavaju u glas i tom prilikom nailazi direktor ustanove kojem se đaci žale na geografiju. Na njegovo pitanje kako je moguće da ne znaju koja reka protiče kroz Šabac, deca jednostavno i u glas odgovaraju „zato što ne putujemo!“

Sudeći po rekacijama učenika novosadske Osnovne škole “Ivan Gundulić“ na testu maternjeg jezika najteži su bili književnost i glasovne promene, dok su na kobinovanom testu najviše vremena proveli rešavajući pitanja iz hemije, a najmanje iz istorije.

– Nisam se posebno pripremao za ove ispite ali će mi oni dosta pomoći za one prave što slede na kraju osnovne škole. Književnost mi je bila najteža na testu iz srpskog jezika. Na kobinovanom, koji sam završio za nekih pola sata, najlakša je bila istorija, a najviše sam se pomučio sa hemijom – rekao je Nebojša Jovanović učenik ove škole.

Osnovci se većinom slažu da su sada videli kakvi ih sve izazovi očekuju narednih meseci i čemu trebaju da posvete najviše pažnje. Neki uzimaju i privatne časove, najčešće iz matematike kako bi spremni dočekali završni ispit, a drugima je opet najveći problem trema, pa im je današnji dan dragocen da je se malo „reše“.

– Prvo smo jutros polagali srpski jezik i tu sam se najviše pomučio sa glasovnim promenama. Ukupno gledajući mogu reći da su ovi ispiti bili srednje teški. U kombinovanom testu hemija mi je bila najteža, a istorija najlakša – rekao je Nemanja Popović.

Rezultati ostaju u školama

Rezultati probnog ispita ostaće u školama i treba da posluže đacima da vide šta ne znaju, ali i nastavnicima kako bi upravo tim oblastima dodatno posvetili pažnju na časovima. Za đake koji su bolesni ili na ekskurziji i koji ne mogu da izađu na probu male mature škola će obezbediti dodatni termin za sedam dana.

Polaganje male mature u junu

„Pravi“ završni ispit za osmake biće organizovan 17, 18. i 19. juna. Svi osmaci moraju da izađu na završni ispit jer on predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj bodova biti 40. Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj bodova biti 40.

Izvor: blic.rs