Matiji Bećkoviću i Vladu Georgievu ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru

Srpskom akademiku i književniku Matiji Bećkoviću ukinuta je zabrana ulaska u Crnu Goru. Ovu informaciju potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović.

– Ukinuta je zabrana ulaska za Matiju Bećkovića, rekao je Sekulović.

Ulazak u Crnu Goru, osim Bećkovića, bio je zabranjen i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću.

Starešinama na svim graničnim prelazima je tada dostavljen spisak osoba koje ne smeju da uđu u Crnu Goru, jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost zemlje.

Srpski intelektualci, kojima je navodno zabranjen ulazak, bili su najavljeni kao govornici na proslavi jubileja Podgoričke skupštine, kojim se obeležavalo 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, kao i prisajedinjenje Crne Gore Kraljevini Srbiji i ujedinjenje u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović doneo je rešenje kojim se ukida zabrana ulaska u Crnu Goru i pevaču Vladi Georgievu.

Uprava policije saopštila je u avgustu prošle godine da je Georgiev vraćen za Bosnu i Hercegovinu sa graničnog prelaza Sitnica „zbog zabrane ulaska u Crnu Goru“.

– V.G. je shodno članu 8. Zakona o strancima zabranjen ulazak u Crnu Goru – naveli su tada iz Uprava policije.

U obrazloženju rešenja zabrane ulaska popularnom kantautoru je bilo navedeno da „to zahtevaju razlozi nacionalne, odnosno unutrašnje bezbednosti ili javnog zdravlja“.

Izvor: kurir.rs