Marko Bastać im dao dozvolu za gradnju: Srušili zid muzeja Jovana Cvijića u srcu Beograda

Memorijalni muzej Jovana Cvijića u srcu Beograda, ugrožen je nezakonitom gradnjom investitora sa susedne parcele, koji je bespravno porušio zajedničke zidove i oštetio pomoćne objekte rodne kuće jednog od najvećih srpskih naučnika.

Umesto da investitor „Kopitareva bašta d. o. o.“ obnovi fasadu i sanira krov na objektu u Ulici Jelene Ćetković 3 kao što je trebalo, on je bespravno nadogradio jednospratnicu, porušio zajednički zid s muzejom, a pomoćni objekat Cvijićevog legata teško oštetio.

Građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove Beograda ustanovio je 11. oktobra 2019. da se radovi izvode po rešenju koje je izdalo Odeljenje za građevinske poslove opštine Stari grad i kojim se „Kopitarevoj bašti“ odobrava sanacija i investiciono održavanje uličnog prizemnog objekta.

– Međutim, kontrolnim inspekcijskim nadzorom ustanovljeno je da je u toku gradnje odstupljeno od izdatog odobrenja, te je doneto rešenje kojim se naređuje investitoru da obustavi radove. Investitor je, očigledno želeći da iskoristi situaciju, nastavio sa izvođenjem radova u toku vanrednog stanja. Po prijavi građana, inspektor je izašao na teren i ustanovio da je nastavljeno s radovima. Doneto je rešenje o zatvaranju gradilišta. U daljem toku postupka sledi rešenje o uklanjanju bespravno izvedenih radova i podnošenju krivične prijave – objasnila je sekretarka za inspekcijske poslove Beograda Sonja Božović.

Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad, koja je izdala dozvolu za gradnju investitorima i u čijoj se neposrednoj blizini, na svega nekoliko stotina metara, nalaze i sporni objekat i Muzej Jovana Cvijića, kazao je za Kurir da „uvidom u dozvolu ne postoji saglasnost za rušenje“.

– Odgovornost za radove van dozvole je u potpunosti na građevinskoj inspekciji, tako da je apsolutna odgovornost na gradonačelniku Zoranu Radojičiću i gradskim službama – rekao je Bastać.

Bastać nije okonkretno i direktno dgovorio na naše pitanje kako je moguće da zid bude srušen, a muzej oštećen u neposrednoj blizini zgrade opštine Stari grad, a da to ni on niti iko od službenika opštine nije primetio i da nije reagovao.

Izvor: kurir.rs