Ljubavnica nasledila penziju partnera umesto njegove supruge: Advokati otkrivaju kako joj je to uspelo

Ispovest jedne Beograđanke koja je ostala bez muževljeve penzije nakon njegove smrti i ne samo što je ostala bez nje, već su njegova primanja pripala ljubavnici s kojom ima dete, pokrenula je mnoga pitanja.

Između ostalog, raspravljalo se po kojim zakonskim kriterijumima se dodeljuje penzija nakon smrti korisnika, koji uslove treba ispuniti, koji su konkretno uslovi morali biti ispunjeni u ovom sučaju, da li pravo na penziju imaju obe žene, odnosno naslednici.

Na ta pitanja u jutarnjem programu Kurir televizije odgovarali su advokati Aleksandar Radivojević i Ivan Simić.

„Ne znam detalje, međutim ovde nema vanbračne zajednice. Ona da bi postojala mora imati atribute bračne zajednice. Ne možete biti u braku, a imati sa drugom ženom vanbračnu zajednicu jer bi to onda bila dvobračnost, takozvana bigamija. To je izričito zabranjeno“, kaže Radivojević.

Ljubavnica ne može da nasleđuje bez obzira da li imaju decu ili ne, a oni imaju dete koliko sam shvatio. Deca naravno imaju sva prava bila bračna bila vanbračna da nasleđuju. Ja zaista ne znam šta se dešava, ali miriše mi na neku prevaru. Postoji poseban vanparnični postupak u kome se dokazuje postojanje vanbračne zajednice. Vrlo efikasno funkcioniše u sudu. Ukoliko postoji zajedničko dete lako se dokazuje. Onda vi sa tim rešenjem zapravo imate pravo da se pojavite u ostalim postupcima i onda je vanbračna zajednica izjednačena sa bračnom“, objasnio je Radivojević i dodao:

„Da li je ta osoba na neki način prikrivajući neke stvari došla do takvog rešenja. Ovde je reč o nasleđivanju penzije koliko sam razumeo, koja onda pripada detetu. U svakom slučaju koliko sam razumeo ona nema status vanbračne supruge“, dodao je on.

Izvor: kurir.rs