Ljubavna pisma Nikole Tesle otkrivaju zašto se nikada nije oženio

Na današnji dan 1856. godine rodio se Nikola Tesla. Život slavnog naučnika isprepleten je velikim otkrićima ali i nepoznanicama a jedna od njih je i zašto se odlučio na samački život.

Naučnik je idealizovao žene i retko kojoj ženi je dozvoljavao da mu se približi. Muzej Nikole Tesle čuva dosta pisama raznih žena koja Tesla nije ni otvarao.

Jedno od njih je i pismo Ketrin Džonson, u kome piše:
„Šta radiš? Volela bih da svakoga dana imam vesti o svom dragom i ćutljivom prijatelju, bile dobre ili loše. Ali ako ne želiš da mi odgovoriš, makar mi pošalji svoje misli, ja ću ih primiti kao kakav fino podešen instrument. Ne znam zašto sam toliko tužna, osećam se kao da mi sve beži iz ruke. Možda sam samo usamljena i treba mi društvo. Verujem da bih bila srećnija da imam vesti o tebi. Tebi, koji si tako nesvestan svega i zadubljen samo u svoj rad, tebi koji nemaš nikakve ljudske potrebe“, piše Ketrin iz Italije, i dodaje:

„Ostala sam kod kuće cele subote i nedelje čekajući te da dođeš. Umorna sam od čekanja na tvoj odgovor“.

Nikola Tesla o svojoj odluci da život posveti nauci, svojevremeno je govorio ovako:

„Odlučio sam da svoj život posvetim radu i zato se odričem ljubavi i društva dobre žene. Pronalazač u sebi ima toliko strasti i divljine da, ako se preda ženi, predaće joj sve. To je šteta jer nekada smo tako usamljeni“, govorio je nekada naš najveći naučnik.

Svoj ideal žene objašnjava na sledeći način:
„Uvek sam mislio da žena poseduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je u tom pogledu učinili superiornom u odnosu na muškarca. Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i,kao svaki pravi obožavalac osećao sam se nedostojnim predmeta tog obožavanja“, piše Nikola Tesla.

Izvor: kurir.rs