Kuća pekara iz Pirota je pravi hit: Dobrica je zasadio drveće na krovu, a pogledajte šta se sve nalazi na terasi (VIDEO)

Fotografije kuće pekara Dobrice Vasova iz Pirota obišle su celu Srbiju i to zbog neverovatne oaze na vrhu njegove kuće.

Naime, Dobrica je kuću počeo da gradi još 1975. godine, godinu dana kasnije je stigao do krova, a potom posadio tuje, dunje, ruže i bršljen.

„Odavno mi je palo na pamet da učinim nešto, što nema u svetu, da posadim ovo drveže na krovu, na terasi, takoreći, i ono je raslo, raslo… A da bi se očuvalo, potrebno je mnogo truda“, ispričao je ovaj domaćin još 2005. godine u intervjuu za nišku televiziju.

Dobrica kaže da je zasadio i žalosne vrbe, koje su iz godine u godinu bujale, a na pitanje kako je uspeo da zasadi drveće na krovu zgrade, pekar kaže:

„Zemlje ima malo, u sredini 45 santimetara, u milimetar mereno, a sa strane 50 santimetara zemlje. Izolacija urađena, najprostija, lično ja sam je radio, jer nisam imao poverenje u izvođače radova, pa sam lično učestvovao i evo od 1977. godine naovamo još nema trunke vlage.

Kako je ispričao Dobrica, to je još bilo vreme komunizma i „sistem je bio malo čudan“.

drveće na krovu jedne pirotske kuće

Gepostet von Dejan Cvetkovic am Dienstag, 5. November 2019

„Nisam imao ništa osim kuće, i dobio sam rešenje za poreklo imovine. Tad sam otišao u rasadnik i kupio dve žalosne vrbe. Debele kao prst. Bujale su, bujale i dostigle ovo što vidite“, ponovio je on.

Na krovu kuće Dobrica je napravio manji bazen za unuke da se rashlade, ima i prektivenu letnju terasu, kao i manji zabavni park za decu.

Dobrica je 2005. godine imao dve žalosne vrbe, ali i dosta cveća i povrća koje je zasadio zajedno sa porodicom.

Na pitanje da li se plaši da neće sada već teške vrbe da mu uruše kuću, Dobrica odgovara:

Gepostet von Dimitrije Vasov am Freitag, 24. Januar 2014

„Da je teško, teško je, ali je zemlja tvrda. Nemam sumnje da može da se desi nešto loše. Ja sam ih čak i skratio nekoliko metara“, dodao je pekar iz Pirota.

Dobrica kaže da su mnoge komšije a i prolaznici želeli da se popnu na terasu i vide šta tu ima, a jedan Dobričin komšija umeo je da mu kaže: ako neki greh bude imao na „onom svetu“, to će biti zbog ove terase: ulica raskopana, a svi uprli poglede u vrbe. Niko ne gleda pred sebe – sapliću se i padaju, a od terase ne odvajaju poglede.

Izvor: kurir.rs