Krizni štab o karantinu za srpske turiste u Crnoj Gori: To već znate, ali evo koliko bi mogao da traje

Na sednici Kriznog štaba koja će se održati u ponedeljak, raspravljaće se o evantualnom uvođenju karantina za povratnike iz inostranstva, pre svega iz Crne Gore, gde je poslednjih dana gotovo svaka treća testirana osoba bila pozitivna na virus kovid-19.

Ono što zanima srpske turiste jeste koliko bi taj eventualni karantin mogao da traje – 15 dana ili manje jer mnogi od njih odmah planiraju povratak na posao i slanje dece u školu.

Mnogi koji su se i nedavno vratili odmah su neodgovorno poslali decu u škole ili se vratili na posao jer „nemaju nikakve simptome“.

U Crnoj Gori trenutno boravi 75.000 turista iz Srbije, a zbog trenutne epidemiološke situacije u kojoj u toj zemlji sa 628.000 stanovnika svaki dan oboli oko 200 osoba od korona virusa, moguće je uvođenje karantina.

„Niko do ovog momenta nije predložio karantin za naše građane koji se vraćaju iz Crne Gore i drugih zemalja u kojima su na letovanju. Kakav stav o karantinu će biti u ponedeljak na sednici kriznog štaba zavisiće od trenutne epidemiološke situacije i u tim zemljama i kod nas“, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Zbog velikog broja zarženih u Crnoj Gori mogao bi biti uveden karantin ali navodno ne od 15 nego pet ili sedam dana jer bi s obzirom na tamošnji boravak simptomi i bolest mogli da se pojave i testiraju već u tom roku.

Izvor: kurir.rs