Kriptovalute sve popularnije u Srbiji: Oglasila se NBS i otkrila kada ćemo moći da ih koristimo za plaćanje

Trgovanje kriptovalutama je sve popularnije u svetu, te su neke zemlje, među kojima je i Hrvatska, omogućile i plaćanje na ovaj način. Od početka primene Zakona o digitalnoj imovini, koji je na snagu stupio 29. juna ove godine, desetak pravnih i fizičkih lica bilo je prinuđeno da prestane da pruža usluge u vezi sa virtuelnim valutama nakon sprovođenja kontrole Narodne banke Srbije.

U Hrvatskoj, kupci odnedavno za plaćanje u onlajn prodavnici jednog trgovinskog lanca mogu da koriste 11 različitih kriptovaluta. Postoji interesovanje trgovaca da ovo zaživi i u Srbiji, navode u kripto menjačnici „I-si-di“ i pojašnjavaju kako bi to funkcionisalo i van internet mreže.

„Ja kao korisnik dođem kod trgovca, on ima neku aplikaciju, ja tom trgovcu prenesem digitalnu imovinu, zapravo, digitalna imovina ide odmah posredniku, on to zameni, šalje dinare trgovcu. Tako da iz ugla trgovca, on ne može da primi kriptovalute, dakle, i dalje može da prima samo dinare, ali iz ugla potrošača, on realno plaća kriptovalutama“, objasnio je Aleksandar Matanović, suvlasnik onlajn servisa za otkup i prodaju bitkoina.

Povodom tog pitanja oglasili su se iz Narodne banke Srbije i objasnili razloge zbog kojih krptovalute ne mogu da zamene plaćanje novcem, a jedan od njih je oscilacija vrednosti čak i na dnevnom nivou.

„Trenutno ne postoji nijedna kompanija koja ima licencu, tako da pojedine najave o kojima se neko vreme priča u javnosti, kako će neki marketi početi da primaju kriptovalute, su potpuno neosnovane i nemaju nikakve pravne konsekvence.U našoj zemlj to neće biti moguće dok se ne pojavi kompanija koja će da dobije licencu NBS. Do tada, te poslove ne može niko da obavlja“, objasnili su iz Narodne banke Srbije.

Izvor: mondo.rs