Krenuli ste na letovanje, a nemate sva dokumenta: Evo da li vam treba međunarodna vozačka dozvola i u koje zemlje nećete moći da uđete

Iako se već nekoliko godina u Srbiji izdaju elektronske vozačke dozvole, naši vozači i dalje moraju da poseduju Međunarodnu vozačku dozvolu prilikom boravka u pojedinim stranim zemljama.

Ova dozvola nije potrebna, recimo, u Grčkoj, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, gde naši građani najčešće idu na letovanje ili prolaze kroz te zemlje. Međutim, vozači pre polaska na put obavezno treba da se informišu jer je u 33 države na svetu i dalje potrebna ova dozvola.

Stručnjaci za saobraćaj objašnjavaju zašto je potreban ovaj dokument, kog se vozači sete u poslednjem trenutku pred putovanje.

Ozbiljne posledice

– Međunarodna vozačka dozvola (MVD) jeste isprava koja potvrđuje da ste osposobljeni da upravljate određenom kategorijom vozila. Zakonom je javno ovlašćenje za izdavanje povereno AMSS – kažu naši sagovornici i dodaju:

– Izdaje na osnovu međunarođne Bečke konvencije o saobraćaju na putevima. Njen primarni cilj je bio da se uvede jednoobrazan dokument koji će u inostranstvu svedočiti o posedovanju nacionalne vozačke dozvole i koji će se koristiti kada vozač upravlja vozilom van granica svoje zemlje. Međutim, potpisivanjem brojnih bilateralnih sporazuma o priznavanju važenja vozačkih dozvola, s vremenom se smanjivao broj zemalja u kojima morate imati MVD.

Naši sagovornici upozoravaju da se pre puta treba obavezno informisati na sajtu AMSS:

– Mnogi vozači kažu da im u inostranstvu nikad nisu tražili Međunarodnu vozačku dozvolu. Međutim, to ne znači i da im policija neće tražiti ukoliko je u toj zemlji obavezna. Posledice mogu biti ozbiljne, od vraćanja s graničnog prelaza do neisplate štete u slučaju udesa za koji niste krivi ili kazne, koja može biti vrlo visoka jer se u ovom slučaju tretira kao da uopšte nemate vozačku.

Šta je sve potrebno?

Dokument se vadi u AMSS, važi tri godine i potrebno je da izdvojite 2.810 dinara. Izrada je na licu mesta, a ono što je potrebno jeste važeća lična karta na uvid, važeća nacionalna vozačka dozvola, kao i foto-kopija dozvole. Potrebne su vam i dve fotografije formata 35 x 45 mm, kao i dokaz o uplati naknade. Na sajtu AMSS napomenuto je i da se MDV i nacionalna vozačka dozvola moraju nositi zajedno.

Brojke: 2 hiljade dinara iznosi naknada za izdavanje MDV, 810 dinara iznose administrativne takse, 3 godine važi MVD

Za koje zemlje nije potrebna MDV:

Azerbejdžan , Albanija , Austrija , Belorusija , BiH , Bugarska , Velika Britanija , Gruzija , Estonija , Zambija , Izrael , Irska , Kipar , Luksemburg , Litvanija , Mađarska , Malta , Moldavija , Nikaragva , Paragvaj , Peru , Poljska , Portugal , Rumunija , Slovačka , Slovenija , Sudan , Turska , Filipini , Finska , Hrvatska , Češka

Za koje zemlje treba MDV:

Australija, Belgija, Brazil , Danska , Italija , Japan , Južnoafrička Republika , Kanada , Koreja , Kuvajt , Katar , Jemen , Bahrein , Saudijska Arabija , Lihtenštajn , Monako , Mongolija , Norveška , Namibija , Nemačka , Oman , Palestina , Ruska Federacija , SAD , Ujedinjeni Arapski Emirati , Island , Tajland , Francuska , Holandija , Čile , Švajcarska , Švedska , Španija.

Izvor: kurir.rs