Kraj tenzija: Jedinica Rosu se povlači sa Jarinja – Kfor i dalje na administrativnim prelazima

Prema dogovoru Beograda i Prištine koji je postignut u Briselu, predviđeno je da se u toku današnjeg dana, najkasnije do 16 časova, specijalne kosovske policijske snage, istovremeno sa srpskim barikadama, povuku sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Velika kolona sa pripadnicima KFOR-a pristigla je na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak. U koloni su primećeni italijanski i poljski vojnici, a KFOR će rasporediti svoje snage na administrativnim prelazima i trebalo bi da tu ostanu sledeće dve nedelje.

Kamion sa transparentom „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“ sklonjen je dalje od puta, ka parkingu. ROSU i dalje stoje u koloni ali ne kreću. Srbi su pomerili sporni kamion i šator, ali ROSU ničim ne pokazuju da su spremni da krenu. Helikopter nadleće prostor iznad administrativnih prelaza.

Prištinski specijalci na Jarinju su spakovali rančeve, pokupili smeće i formirali kolonu vozila za polazak. Očekuje se povlačenje mehanizacije pomoću koje su Srbi napravili blokadu, dok pripadnici Rosu pakuju opremu u džipove.

Slična je situacija i na administrativnom prelazu Brnjak, gde su takođe pristigli vojnici Kfora. Povlačenje specijalnih policijskih snaga i barikada trebalo bi da se završi najkasnije do 16.00 sati.

Od ponedeljka na administrativnim prelazima za vozila će biti uspostavljen režim sa „stikerima“ do konačnog rešenja registarskih tablica. Dogovorom iz Brisela predviđa se i formiranje radne grupe koja će raditi na trajnom rešenju za registrske tablice po standardima i praksama EU. Grupu će činiti predstavnici EU, koji će njom i predsedavati, kao i predstavnici Beograda i Prištine.

Izvor: www.kosovo-online.com