Košarkaš kupio vilu predsednika SFRJ Josipa Broza Tita: Ulaže 15 miliona evra – Nikola Peković širi spisak svojih nekretnina

Nekadašnji košarkaš Nikola Peković godinama radi na urbanizaciji Zlatibora, a nedavno je kupio i vilu nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u naselju Palisad. Nikola planira da renovira kulturno dobro i pretvori ga u muzej, a na placu, na kome se nalazi ova kuća, uveliko gradi apartmanski kompleks u koji je uložio oko 15 miliona evra.

Do ovog saznanja redakcija Kurir je došla nakon posete jednoj od najlepših srpskih planina, gde na više lokacija svoje nekretnine ima bivši sportista iz Crne Gore. Meštani ove planine otkrili su nam da je Nikolina firma, čije je sedište u Beogradu, počela sa radovima oko Titove vile prošlog leta i da je morao da dobije saglasnost kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Svu dokumentaciju je uredno dostavio opštinskoj upravi u Čajetini kako bi dobio građevinsku dozvolu, koja mu je i izdata, a gradnja se odvija u skladu sa planom generalne regulacije i propisa.

Titova vila je zdanje koje je pod zaštitom države kao kulturno dobro. Svojevremeno je pripadala beogradskom advokatu Aleksandru Pavloviću, ali ju je država oduzela i pretvorila ga u Titovu vilu.

Josip Broz Tito u njoj nikada nije prespavao, ali je samo jednom bio na ručku u njenom dvorištu 1974. godine.

Zaštićena je kao kulturno dobro, a onda je postala vlasništvo RTS. U postupku restitucije, objekat i pripadajuće zemljište vraćeni su nasledniku – beogradskom advokatu, koji ju je, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, prodao Pekovićevoj firmi, koja sada tu gradi deluks apartmane.

Ovo nije prva građevina u košarkaševom vlasništvu na Zlatiboru. Još 2016. Nikola je postao vlasnik placa veličine 1,2 hektara u centru Zlatibora, na kojem se nalazi autobuska stanica.

Tu, kako su nam rekli meštani, Nikola planira da sagradi tržni centar. Za ovaj plac on je dao tri miliona evra, a njegova firma podnela je zahtev opštini Čajetina da se ne izmešta cela autobuska stanica, već da osam od ukupno 80 perona ostane pred njegovim objektima.

Nekadašnji košarkaš je u turističkom centru Srbuje, nadomak jezera, sagradio dve zgrade sa apartmanima, dok se treća gradi. On ima još jednu zgradu u centru, u čijem jednom delu se nalazi diskoteka.

Izvor: kurir.rs