Konačno rešena dilema: Da li da jedete puter ili margarin?

Dve namirnice koje se svakodnevno nalaze u upotrebi mnogih domaćinstava su puter i margarin, a poslednjih godina aktuelna je tema uticaja koji oba imaju na zdravlje, pa je potrebno pojasniti koja od ove dve namirnice je zdravija i zbog čega je bolja za naš organizam.

Jedna od najvažnijih razlika između margarina i putera je poreklo ovih namirnica, tako da margarin dolazi iz industrijskog procesa hidrogenacije biljnih ulja, dok je puter mlečni proizvod koji se proizvodi prirodno, kao i kajmak i sir. Iz tog razloga, mnogo je bolje za vas i vašu porodicu da konzumirate puter koji se koristi još pre nekoliko hiljada godina.

Pored toga, puter sadrži vitamine A i E, kao i selen koji je od velike važnosti u borbi protiv gljivičnih infekcija. Važno je znati da su neki margarini obogaćeni vitaminima, ali da se kasnije dodaju u proces proizvodnje, što je daleko nepovoljnije od onih u kojima su vitamini prirodno prisutni u nekim proizvodima, kao što je puter.

Budući da sadrži arahidonsku kiselinu, holesterol, koji puter ima u sebi, je neophodan za razvoj mozga i nervnog sistema dece, i ima važnu ulogu u funkciji mozga. Važna karakteristika putera je da mnogo bolje reaguje na visoke temperature i bolje je za zagrevanje od margarina, pa se njegova upotreba na ovaj način uopšte ne preporučuje.

Mnoge studije koje su sprovedene i koje se češće ponavljaju u Americi pokazuju da unos hidrogeniranih masti u margarinu uzrokuje opasnne bolestti, dok ih s druge strane maslac bogat linoleinskom kiselinom sprečava.

Važno je znati da trans masti i zasićene masti nisu iste, a danas svaki margarin ima barem malu količinu trans masti, koje se formiraju tako što je tečno ulje potpuno hidrogenirano i na taj način dobijate zasićene masti, a sve to se kasnije meša sa rafinisanim tečnim uljem, što znači da su margarini veštački napravljeni od zasićenih masti.

Ovo znanje nas vraća na početak priče, to jest, moramo razumeti da je mnogo zdravije odlučiti se za prirodne masti koje puter u sebi ima.