Katarina Žutić otvoreno o tabu temama, ove izjave će podići Srbiju na noge: „Nisam manje žena ako nemam decu“

Proslavljena glumica i odnedavno reditelj Katarina Žutić objašnjava da se svojim radom bori za jednakost polova i bolji položaj žena.

Ona ističe da je zabrinjavajuće što je i dalje tabu tema da žena može da ima uspešnu karijeru i porodicu.

– To jeste danas činjenica – gledaju vas kao da ste manje žena ako nemate porodicu i familiju, decu i muža. Opet, s druge strane, sve to pripada ženi i da bude majka i da ima decu i da bude udata i da ima karijeru, i ne vidim zašto to ne bi moglo da se spoji. Nema nijednog razloga da ne bude tako, a to nažalost nije uobičajena stvar. Žena je ili domaćica i supruga, ili ima karijeru. Ta podela u krugu porodice ali i na društvenim nivoima je jako bitna i ja se borim i svojom predstavom i novom ulogom protiv toga, to je negde moja mislija – navodi glumica, koja se takođe ne uklapa u šablon konzervativnog gledanja na ženu i zbog toga se često susreće sa predrasudama:

– Često se susrećem sa raznim predrasudama, ali uglavnom ne ulazim u rasprave. Vidim da nema svrhe i onda nije ni bitno. Ako će neko da kaže da sam manje žena jer nemam decu, tu nema argumenta koji bi to porekao ili potvrdio.

Nakon što je režirala predstavu „Noževi u kokoškama” koja se bavi pitanjem prava žena, Katarina je dobila ulogu u novom filmu „Svetozar Miletić” koji se trenutno snima i u kome takođe glumi snažnu ženu. Kako sama ističe, ova tema je deo i njene lične borbe.

– Ta tema kakav je položaj žena kod nas zaista me se tiče jer mislim da žene zaslužuju bolji tretman i bolje mesto, a često ni same nisu svesne šta im pripada i šta bi trebalo da uzmu. Ne da im se udeli, već da to uzmu. Tu je razlika sa muškarcima, jer njima je to prirodno dodeljeno, a žena treba da se izbori i uzme to. I moja uloga Milice Miletić u filmu o Svetozaru Miletiću bavi se time koliko je ta žena bila sposobna i spremna da uzme život u svoje ruke, da napravi taj časopis i da krene s emancipacijom žena. Jako sam ponosna što sam dobila ovu ulogu, izazov je i radujem se. To je jedna snažna žena koja se borila za ravnopravnije društvo, što bi se u modernom dobu reklo, za klasnu ravnopravnost – objašnjava Žutićeva, i dodaje da je privatno dosta slična ženi koju igra:

– Za sebe bih mogla reći da sam feministkinja. Ne u smislu da sam protiv muškaraca, već da smatram da u modernom vremenu žene i dalje nemaju taj položaj koji zaslužuju. Pogotovo kod nas na Balkanu, i dalje je tako da žene ipak treba da sede u kujni i da gaje decu, pa tek onda da se bave nečim drugim. U tom smislu sam protiv jer smatram da ne treba samo da sede u kući i bave se decom, već da to treba da bude podeljeno na jedan i na drugi pol u okviru porodice.

Katarina je u svojoj petoj deceniji završila master studije iz pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti, što je takođe naišlo na različite komentare u javnosti.

Povodom toga ističe da godine nisu prepreka da ostvarite šta god poželite, a ponajmanje za obrazovanje.

– Upisala sam i završila režiju jer mi je bio potreban malo veći izazov od ovog kojeg sam imala. Prosto sam osetila da imam sad priliku, vreme i želju da se tome posvetim i da se time bavim. Nije čudno da ljudi u mojim godinama budu znatiželjni i da žele da se nadograđuju. To ne treba da bude ništa čudno, treba da bude nešto najnormalnije – kaže Žutićeva.

Izvor: blic.rs