Kako se živi u Nemačkoj: Radim za 2.000 evra, a stan od 50 kavadrata plaćam 500 evra – život prazan i bez prijatelja

Poslednjih godina aktuelna je tema „odlaska u Nemačku ili u neku drugu razvijenu zemlju radi boljeg života“. Dok jedni planiraju odlazak, drugi osporavaju i tvrde da nije ništa bolje od zemlje u kojoj ste rođeni i odrasli

Kako izgleda život u tuđini, priča nam devojka koja je prošle godine otišla u Nemačku u potrzi za boljim životom.

– Otišla sam da radim u bolnici u blizini Diseldorfa i zadovoljna sam. Moja plata je 2.000 eura. Imam puno slobodnog vremena, a ponekad i previše. Dobila sam sedam slobodnih dana.

Radna nedelja je 40 sati isto koliko i kod nas. Uslovi rada su odlični, kao i plate. Sve se plaća – noćne smene, praznici, bolovanja. Ako ste na bolovanju duže od četiri nedelje primate 80% svoje plate, ali takođe dobijate i finansijsku podršku za lekove i negu ako ste ozbiljno bolesni.

Cene su slične našim. Trudnice tokom trudnoće dobijaju pravo na punu platu i imaju pavo na tri godine odmora nakon rođenja deteta.

Što se tiče života, cene u prodavnicama su gotovo iste kao i kod nas, nešto je malo skuplje, a nešto jeftinije. Komunalne usluge su skuplje, ali to zavisi i od lokacijie. Što se stanuje bliže velikim gradovima, to su računi veći.

Plaćam stan od 50 kvadrata 490 eura, koji uključuje sve račune osim struje koja mesečno košta 50 eura. Ako tokom godine potrošim manje, vratiće vam pretplatu“.

Je li bolje otići ili ostati – znaju samo oni koji su otišli i doživeli, ali jedno je sigurno: obe mogućnosti nose i dobre i loše stvari…

Definitivno “nemački euro” s jedne strane čini život lepšim, ali… život bez porodične kuće, dvorišta, ulica, grada, roditelja, porodice, prijatelja…. učini ga vrlo tužnim i praznim …