Kako da vam radijatori greju bolje? Treba vam samo tri stvari i nekoliko minuta – Ne košta ništa, a stan će biti topliji

Ozračivanje radijatora neophodan je posao ukoliko želite da vaš sistem grejanja funkcioniše kako treba i da vaš dom bude topao. Vazduh može da ostane zarobljen u sistemu, zbog čega radijatori neće potpuno da greju prostoriju i zbog toga treba ispustiti vazduh.

U nastavku pročitajte kako to možete izvesti sami, te vas neće koštati ni dinara. Portal viessmann naveo je šest koraka za ispuštanje vazduha iz radijatora:

Najpre isključite grejanje i pričekajte neko vreme da se radijatori ohlade. Zatim uzmite peškir ili neku činiju i stavite ih ispod ventila na radijatoru. Uzmite ključ i stavite ga na ventil pa ga polako okrećite suprotno od kazaljke na satu. Vazduh će početi da izlazi van pa ćete čuti šištanje. Zatvorite ventil kada voda počne da izlazi. Postupak ponovite na svim radijatorima u vašem stanu. Ponovno uključite grejanje i proverite da li radijatori greju kako treba.

Ovaj proces traje samo nekoliko minuta, uveliko može da doprinese tome da vaši radijatori bolje zagrevaju prostor. Za ispuštanje vazduha iz radijatora potrebne su vam samo tri stvari: peškir, činija i ključ za otvaranje ventila. Ovu proceduru bi trebalo da ponovite na početku svake grejne sezone, odnosno svaki put kada po prvi put uključujete grejanje nakon što je mesecima bilo isključeno.

Kako ćete znati da je potrebno ozračiti radijatore? Ukoliko su radijatori hladni na nekom delu ili im treba dosta vremena da se zagreju ili pak čujete čudne zvukove kad se grejanje uključi, to znači da je unutar njih zarobljen vazduh i da ga je potrebno ispustiti van.

Izvor: espreso.co.rs