Kako biste reagovali ako na pozivnici za venčanje pročitate da mlada i mladoženja ne žele poklon, već novac

Vremena se menjaju, a sa njima i tradicionalni običaji, pa i svadbene svečanosti i druga veselja, koja se organizuju kod nas.

Kako biste reagovali kada biste na pozivnici za venčanje pročitali da mlada i mladoženja ne žele cveće i čokolade već skromnu kovertu u posebnoj kutiji za poklone?

Svaka generacija ima svoja nova pravila kada su venčanja u pitanju. Poštuju se neki stari tradicionalni običaji, ali se sve više uvode novi, neki praktični i neki glamurozni postupci.

Međutim, svedoci smo da je običaj prikupljanja novca prilikom deljenja čestitki kada se mladoj daje novac uz nazdravljanje, a pored nje ide deveruša sa torbicom ili košarom u kojoj se novac sakuplja – odavno nestao. Mnogi bi rekli, s pravom, jer je ovaj čin većina smatrala ponižavajućim.

Danas često možete pronaći novu varijantu ovog starog običaja, ali mnogo sofisticiraniju. Naime, na pozivnicama za venčanje možete pročitati da mladenci ne žele cveće ili kutiju čokolade, već novac koji biste u tu svrhu potrošili da stavite u ukrašenoj korpici ili kutiji.

Iskustvo pokazuje da je pre nekoliko godina, kada je započeo ovaj novi trend, kutija za koverte ostajala prazna i nevidljiva za goste, a mladenci bi otišli sa gomilom cveća i čokolada. Slatkišima bi istekao rok trajanja, a cveće bi uvenulo za dva dana.

Postepeno je, međutim, svest počela da raste, a ovaj trend polako, ali sigurno postaje redovna pojava na današnjim venčanjima. Mladi ljudi rado pune kutiju za novčane poklone, ali ima onih koji misle da na venčanje ne možete bez cveća i slatkiša.

Nekima je to simbol dobrog početka za mlade, a neki jednostavno ne žele da se odreknu tradicije.

Nekima smeta to potenciranje da poklon bude u novcu. Svako ko je prihvatio poziv ima dostojan poklon od kojeg ne želi da odustane i svako nametanje u tom pogledu smatra se uvredljivim.

Šta biste uradili kada biste na pozivnici za venčanje pročitali da mlada i mladoženja ne žele cveće i čokolade već skromnu kovertu u kutiji za poklone?

Da li biste se povinovali njihovoj želji ili bi poklonili to što ste planirali? Da li ste ljubitelj tradicije, jednostavno praktični ili samo želite da ispunite želju mladencima?