Kadir i Mušo iz Turske došli u srpsko selo: Za jednu stvar kažu da je prava katastrofa

Bračni par Mušo i Kadir iz Turske, pre četiri godine doselili su se u Srbiju. Ovde su počeli su da se bave poljoprivredom. U selu Veliki Gaj u Banatu gaje i domaće životinje. Deo novca koji zarade doniraju za pomoć porodicama čiji su domovi oštećeni u zemljotresima u Turskoj.

Mušo je iz Izmira, Kadir iz Istanbula. Ona je finansijski ekspert, on internet dizajner. Prošli su pola sveta, ali svoju sreću i mir našli su u maloj kuci na kraju sela Veliki Gaj.

“Ja sam živeo u Istanbulu, živeo sam u Danskoj, Holandiji, video sam mnogo država, ali kada smo videli Srbiju, za nas je to bio raj, naročito život u selu. Mi volimo da živimo u selu, vidiš mi ovde zivimo kao u raju, ovde je zelenilo, mi imamo baštu, imamo kokoške, mačke, pse, sve imamo“, rekao je Kadir Akar iz Velikog Gaja.

On se i dalje bavi grafičkim dizajnom. Ima malu agenciju i posao radi onlajn. Bivša finansijska direktorka velike firme u Turskoj, Mušo, osim što gaji povrće u bašti i brine o životinjama u domaćinstvu, zaposlila se kao krojačica u Plandištu

“Radim ovde godinu dana i jako volim moj posao, ja sam šivačica”, kaže Mušo Akar iz Velikog Gaja.

Kadir ističe da su komšije divne i ljubazne i da su im mnogo pomogle da organizuju svoj život u Velikom Gaju. Sa ljudima, kaže, nikada nisu imali problem u Srbiji. Ono sa čim jesu je jezik.

„Ooooooo katastrofa. Ja mogu da pričam, dnevnu komunikaciju možemo da obavljamo. Mnogo grešimo, ali polako naučićemo sve“, kaže Kadir Akar.

U Veliki Gaj Kadir i Mušo uneli su dašak turske egzotike, tradicionano ispijanje crnog čaja, gurabije, ratluk. Ove specijalitete Mušo će ponuditi posetiocima plandištanskog sajma 28. aprila, a sva sredstva koja prikupe na sajmu uplatiće amabasadi Turske, kao pomoć stradalima od zemljotresa.

Izvor: rts.rs