Kada su dobili peto dete, batalili su stresan život u Beogradu i sada na selu gaje alpske koze

Rođenjem petog deteta, Vojislav i Jasmina su brz i stresan beogradski život, zamenili mirnim, u čajetinskom selu Kriva Reka. Namera im je da stvore samoodrživo gazdinstvo, nastavljajući tradiciju gajenja alpskih koza Vojislavljevih roditelja.

Zbog kvaliteta i tražnje za kozjim sirom koje proizvodi svekrva, Jasmina Kostić je razmišljala o prelasku iz Beograda u Krivu Reku, a definitivno su se odlučili s njenom petom trudnoćom, prošlog leta.

– Poljoprivredi treba vremena, mi smo ovde tek godinu dana. Ne ide onako brzo kao što smo mislili, ali opet ide nekim svojim putem, ide u pravcu u kom smo zacrtali – priča Jasmina za RTS.

Dve ćerke su ostale na školovanju u gradu, dvojica dečaka su krenula u školu i vrtić u selu, a najmlađi Vuk još uvek samo prati mamu i tatu u proširivanje babinog i dedinog gazdinstva.

Uz pedesetak alpskih koza, gaje i piliće, mangulice, sagrađena je mlekara, nastoje da osim na pragu kuće, u Užicu i Beogradu, plasiraju sir i na Zlatiboru.

Jasmina je bila uspešan projekat menadžer u Beogradu, a Vojislav je radio u inostranstvu, i cilj im je jedno samoodrživo domaćinstvo, gde će proizvesti dovoljno hrane i za sopstvene potrebe i za životinje, kao i potrebnu energiju, oslanjajući se na nauku.

Gajimo ribu, bira hrani biljku, biljka prečišćava vodu…

– Video sam sve što je dobro i što je loše i u Evropi, i na istoku i na zapadu, i gledam da zajedno sa Jasminom, napravimo neku našu priču, da pokupimo sve što je dobro, što smo videli, kao što je akvaponija. To je sistem gde gajimo ribu u bazenima, riba hrani biljku, biljka prečišćava vodu i vraća čistu vodu ribi i kao završno imamo plod biljke i imamo ribu koja poraste – objašnjava Jasminin suprug, Vojislav Nićiforović.

Upravo im je stigao plastenik za akvaponiju i dok planiraju kako da sve profunkcioniše do kraja godine, Jasmina uzgred dogovara i aktivnosti čajetinskog Saveza seoskih žena u koji se rado uključila.

– To je zapravo ona doza menadžmenta koja meni prija, koja nije toliko stresna, ja sam od tog stresa velikog i pobegla, a nešto što svojim znanjem i svojom energijom mogu da doprinesem ovoj zajednici. Ovde su žene fenomanalne, seoske žene zaista svašta znaju – kaže Jasmina.

Planova je napretek, stava je da će udružene lakše plasirati svoje proizvode, ostvarivati redovne prihode, te primerom pokazati i drugima da selo može biti mirna luka za mlade bračne parove, kakva je Kriva Reka za njenu sedmočlanu porodicu.

Izvor: blic.rs