Kad se Sofija zaljubila u muslimana mnogi je nisu podržali: Njihova ljubav je preživela 60 godina

Sofija je kao devojčica iz Vojvodine 1953. godine prvi put došla u Tuzlu u posetu svojim prijateljima. Bilo je to njeno prvo samostalno putovanje bez porodice. Slučajno je ostala i počela raditi u ovom gradu i upoznala svog budućeg supruga, koji je iz Bijeljine došao u Tuzlu zbog posla.

Njihova ljubav je prvobitno bila zabranjena, a roditelji su bili protiv njihovog braka. Mešoviti brakovi u to vreme nisu bili uobičajeni i bili su tabu.

„Bilo je zastrašujuće za moje roditelje. Postoji toliko nacija, ali u sredini u kojoj sam odrasla niko nije bio musliman. Kada sam rekla roditeljima da želim da se udam za njega, moj otac je branio. Međutim, ubrzo su shvatili da je to prava ljubav i rekla sam im da ga volim i da neću promeniti odluku.” Ove reči su naterale njenu porodicu da se predomisli i od tada joj je zabranjen dolazak u rodni grad bez supruga Mustafe.

Ljubav je bila dovoljno jaka da prevaziđe sve prepreke i dokaže da je na kraju samo ona važna, bez obzira na nacionalnost.

Oni su sada ponosni roditelji Damira i Diane i u braku su 60 godina i tvrde da je ljubav ono što ih danas okuplja.

„Uvek smo bili zajedno, nikada nije išao na zabavu bez mene, na moru. Prvi automobil smo kupili 1964. godine, sa decom smo obišli Jugoslaviju, nema mesta gde nismo bili. Ali uvek zajedno“, rekla je Sofija za Radio Slobodna Evropa.

Život nikada nije bio lak, ali Mustafa i Sofija su uvereni da je ranije to bilo mnogo jednostavnije nego danas.