Jutka dao kumu državni plac na Kopaoniku: Evo kako i s kim je muljao s parcelama u javnoj svojini

Opština Brus, dok je na njenom čelu bio Milutin Jeličić Jutka, dodelila je Milanu Sinđeliću, njegovom kumu, zemljište u javnoj svojini (državno i opštinsko) na vrhu Kopaonika.

Plac koji je dodeljen Sinđeliću nalazi se na vrhu ski-staza Gvozdac i Mali Karaman. Kako pokazuju papiri do kojih je došao Kurir, Sinđelić je mesecima pre nego što je uopšte dobio zemljište od opštine tražio od drugih nadležnih institucija dozvole za podizanje montažnog objekta, ski-bifea od 150 metara kvadratnih. Na kraju, Jeličićev kum je plac i sve potrebne dozvole prepustio Miodragu Kolareviću iz Smederevske Palanke.

Prema zakonu, lokalne samouprave mogu da daju zemljište u svojoj i javnoj svojini u zakup. Pošto bi se objavio oglas i sprovela javna licitacija, onaj ko da najviše dobio bi u zakup to zemljište na određen broj godina. Opština je izradila i regulacioni plan da ujedno onaj ko zakupi to zemljište na njemu može da podigne privremeni montažni objekat, uz potrebne dozvole ostalih nadležnih. Nijedan od izvora našeg lista iz opštine ne zna da li je i kada održana licitacija na kojoj se Jeličićev kum nadmetao za parcelu 1319/7 KO Brzeće. Tek, 22. februara 2018. Sinđeliću je izdat dokument da je dobio zemljište u zakup, kao i dozvolu da na tom placu može da podigne montažni objekat.

Međutim, prema papirima do kojih je došao Kurir iz JP „Skijališta Srbije“, Zavoda za zaštitu prirode i Republičke direkcije za imovinu RS, Sinđelić je mesecima pre nego što je uopšte od opštine dobio papir o zakupu zemljišta dobio potrebne dozvole od ovih institucija za podizanje objekta.

Zavod za zaštitu prirode Srbije mu je dao rešenje za podizanje objekta 8. septembra 2017, čak šest meseci pre nego što mu je opština dala zemljište. JP „Skijališta Srbije“ su Sinđeliću dala saglasnost 10. oktobra 2017, četiri meseca pre nego što mu je opština dala zemljište u zakup.

Bez odgovora u opštini:

Iako se moglo očekivati da Sinđelić potom krene sa podizanjem objekta, on je zemljište i dozvole ustupio izvesnom Miodragu Kolareviću iz Smederevske Palanke. Kurir je došao u posed ugovora o ustupanju između Sinđelića i Kolarevića u kom su taksativno navedene dozvole koje Sinđelić ustupa Kolareviću „bez novčane naknade“, a koji je zaključen 18. oktobra 2018.

Međutim, ni ovde nije kraj nelogičnostima. Naime, opštinsko veće Brusa, kojim je predsedavao Jeličić, 10. oktobra 2018 je, posutpajući po zahtevu Miodraga Kolarevića, osam dana pre nego što će on uopšte da potpiše ugovor o ustupanju dozvola sa pravim zakupcem zemljišta, dalo saglasnost Kolareviću da na parceli 1319/7 KO Brzeće bude postavljen ski-bife.

Ski-bife od ove zime postoji na pomenutim stazama. Na koliko godina je zakupljena parcela i po kojoj ceni, opština nije odgovorila.