Još jedna evropska država stavila Srbiju na crvenu listu: Od ponedeljka stupaju na snagu stroža pravila

Za putnike iz Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Bruneja, Japana i Srbije važiće nova, stroža pravila za ulazak u Švajcarsku od ponedeljka 27. septembra.

U saopštenju Saveznog saveta Švajcarske najavljuje se par izmena mera. Stranci koji dolaze iz visokorizične zemlje, u koje sada spada i Srbija, naročito ako su turisti, ne mogu da uđu u Švajcarsku ako nemaju dokaz o vakcinaciji.

Osobe koje poseduju švajcarski pasoš ili važeću boravišnu dozvolu mogu u bilo koje vreme da uđu u Švajcarsku iz bilo koje zemlje. Sva lica koja ulaze u Švajcarsku moraju da podnesu obrazac za prijavu. Osim toga, sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preležale virus moraju da imati negativan rezultat testa.

Švajcarska je 13. septembra nametnula zahtev da u zatvorene objekte, poput restorana, građani mogu samo oni sa kovid propusnicom. Oni koji su vakcinisani u trećim zemljama moraće da se testiraju svaka tri dana kako bi mogli da uđu u zatvorene javne objekte u Švajcarskoj.

Ipak, Savet je najavio da će sada sve osobe koje su vakcinisane vakcinom koju je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), uključujući i one u trećim zemljama, moći da apliciraju za švajcarski kovid sertifikat.

„To znači da turisti takođe mogu da učestvuju u društvenim aktivnostima“, stoji u saopštenju. Na dokument će imati pravo i oni koji su se oporavili od virusa u poslednjih šest meseci.

Oni koji su vakcinisani vakcinama koje nije odobrila EMA, moći će da dobiju švajcarski sertifikat samo ako imaju prebivalište u Švajcarskoj i ako vakcinu sa kojom su vakcinisani odobrava Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Izvor: mondo.rs