Jorgovanka Tabaković među najozbiljnijim kandidatima za premijersku funkciju u novoj vladi

Aktuelna guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković je među najužim favoritima za predsednicu Vlade, pokazuje nova prognoza kladioničara. Najnovije kvote ne samo da smanjuju šanse Ani Brnabić da zadrži poziciju, već u ovu trku prvi put postavljaju guvernerku, i to kao favorita.

Prema poslednjoj ponudi Meridijan kladionice, Ana Brnabić je i dalje najbliža premijerskoj fotelji, ali joj je kvota sa 1,5 porasla na 1,7, što znači da je na 100 dinara uloženih na nju zarada bila 50, a sad je 70 dinara.

Odmah iza nje je Jorgovanka Tabaković sa kvotom 2. Ona je kao sasvim novi kandidat na listi, zahvaljujući proceni kladioničara, odmah potukla najjaču mušku konkurenciju. Jorgovanka Tabaković kaže da ne razmišlja o menjanju posla.

– Srećna okolnost je da nisam pred izborom da razmišljam o poziciji premijera. Rezultati koje je Aleksandar Vučić kao predsednik Vlade ostvario previše su zahtevni i za najposvećenije. Svako od nas bi morao da prihvata posao na kojem može najviše da doprinese. Za mene je najvažnije da su Vlada i guverner na zajedničkim poslovima vođenja ekonomske politike države, koja mora biti u dugoročnom interesu građana i privrede Srbije – izjavila je guvernerka.

Na trećem mestu na kladioničarskoj listi potencijalnih premijera jeste aktuelni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Iako je njegova kvota skočila sa 2,5 na 2,8, njemu se i dalje smeše odlične šanse za prvog čoveka vlade. Iza njega sledi odlazeći ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji već dugo drži svoju kvotu na 3. Aktuelni ministar finansija Siniša Mali dosad je bio jedan od izrazitih favorita, ali se u danima nakon izbora znatno udaljio od te uloge, jer se njegova kvota udvostručila i sada iznosi čak 10.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević nikad bolje nije stajala na kladionicama. Njoj se iz dana u dan povećavaju šanse da postane ministarka u novoj vladi i sada je kvota za njen ulazak 1,25. Kvote koje nudi Meridijan ukazuju i da su neki od dosadašnjih ministara osigurali svoj ostanak.

Na vrhu liste je Milan Krkobabić (kvota 1,05), Ivica Dačić (1,1), Zorana Mihajlović (1,25), Siniša Mali (1,3), Aleksandar Antić (1,6)… U kladioničarskoj ponudi našla su se i imena onih za koje se spekuliše da bi mogla da uskoče na ministarska mesta, a najveće šanse se daju bivšem ministru kulture Ivanu Tasovcu (kvota 2,8) i direktorki „Službenog glasnika“ Jeleni Trivan (3,2).

Izvor: kurir.rs