Javljaju se građani sa granica: „Ovaj papir smo dobili, nadzor je već počeo, spomenuli su i kaznu“

Na graničnim prelazima srpskim turistima koji se vraćaju u zemlju, već se dele obaveštenja o nadzoru, iako su prešli granicu jutros, a ne danas posle 18 sati. Obaveštenja o nadzoru i apel da su dužni da se prijave elektronski, svima koji prelaze našu granicu dele se navodno od ponoći.

Tanja Đ. (35) se javila redakciji Telegraf, koja je sa dečkom i drugaricom prešla granicu Srbije sa Crnom Gorom oko 9.50 sati na Gostunu. Tada im je uručen papir o nadzoru.

– Carinski sluzbenik nam je skenirao lične karte van punkta i rekao da moramo da se javimo ili možemo snositi novčanu kaznu.

Na papiru koji su dobili, stoji da ukoliko se elektronski ne prijave u roku od 24 sata čine prekršaj, koji je kažnjiv po članu 85, stav 1, tačka 10, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ovaj član i ova tačka Zakona kažu, inače, da će se novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara kazniti svako ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu sa ovim zakonom, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Tanja Đ. je sa dečkom i drugaricom bila u Čanju, i umesto da se u Beograd vrate u ponedeljak, zbog najavljenog nadzora, rešili su da skrate letovanje i vrate se danas.

– Prekinuli smo letovanje da ne bismo imali problema. Nije problem da se javimo, ali ne razumemo zašto su nam dali papir da smo pod nadzorom, ako je najavljeno da će biti posle 18 sati. Kada smo pitali carinika zašto sada dobijamo papir, rekao nam je da je počelo od ponoći, i da im je tako rečeno – rekla je ona.

Istu sudbinu doživeli su i naši građani, koji su se vratili iz Bosne i Hercegovine.

– Upravo smo prešli granicu sa Bosnom, odnosno ušli smo u Srbiju. Dobili smo ovaj papir o nadzoru, a mi smo se s namerom vratili zbog tih mera koje je trebalo da krenu u 18 sati. Šta se dešava? – pitao je čitalac koji je nešto posle podneva iz Bosne ušao u Srbiju.

Nadzor nad građanima koji se vraćaju, trebalo je da počne u 18 sati. Kako je najavljeno, svi koji se posle 18 sati vrate, dobiće ovo upozorenje, i moraće elektronski da se prijave.

Od jutros su na graničnim prelazima između Srbije i Crne Gore velike gužve, a očekuje se još veći priliv ulazaka u našu zemlju između 16 i 18 sati.

Izvor: telegraf.rs