Jasmina je dobila otkaz prvi dan posle porodiljskog: Tužila je firmu, a onda…

– Imala sam ugovor na neodređeno. Prvog dana po povratku na posao posle porodiljskog sačekao me je otkaz. Moj tadašnji poslodavac saopštio mi je da ne mogu da se vratim na svoje radno mesto jer je rešio da zadrži devojku koja me je menjala. Rešila sam da tužim firmu, ali ne zbog toga, već zbog onoga što je nakon toga usledilo, otkriva Jasmina J, koja je u bivšoj firmi radila kao administrativni radnik.

Jasmina živi u maloj sredini, u kojoj je malo pre povratka na posao načula da će dobiti otkaz posle porodiljskog odsustva. Zvala je poslodavca više puta da se vide i razgovaraju, i da sazna o čemu se radi. Ali taj susret je poslodavac odugovlačio i na kraju su se videli kad se ona pojavila na poslu.

– Vratila sam se na posao čim mi je isteklo bolovanje, nisam ga produžavala. Odmah prvog dana poslodavac mi je saopštio da ne mogu da se vratim na svoje radno mesto jer je rešio da zadrži devojku koja me je menjala. Dali su mi ugovor o prestanku radnog odnosa, ja sam ga potpisala i otišla kući – priča Jasmina za portal Žena.

Jasmina se loše osećala, bila je tužna i besna u isto vreme. Nije očekivala da će dobiti otkaz zato što je rešila da rodi dete. Razmišljala je šta da radi, dvoumila se da li da tuži bivšu firmu ili ne. Dva dana nakon što je potpisala ugovor o prestanku radnog odnosa zvali su je opet iz firme da ponovo potpiše isti ugovor. Otišla je, potpisala ga i tako je dobila zapravo dva rešenja o otkazu.

– Iako mi je sa ljudske strane, bilo teško da tužim firmu, uradila sam to. Dobila sam spor, koji je trajao od 2015. do 2018. godine. Moj bivši poslodavac odugovlačio je proces što je više mogao, ali je na kraju presuda doneta u moju korist jer ne mogu da mi daju dva ugovora i dva rešenja o otkazu za isto radno mesto – objašnjava Jasmina.

Na kraju Jasmina još jednom naglašava da joj nije bilo lako da pokrene pravosudni spor i da je bila vrlo sumnjičava, ali i da je uspela ipak da pokaže da je pravda dostižna. Zato Jasminin primer može da podstakne i ohrabri i druge mame koje se nalaze u sličnoj situaciji, jer ne bi trebalo da ispaštaju kada odluče da prošire svoju porodicu.

Izvor: zena.blic.rs