Japanka opisala Srbe u 10 rečenica

Srbi o sebi vole da misle kao o nebeskom narodu. Narodu koji je najgostoljubiviji na svetu i koji zna da se opusti i uživa kao niko drugi. Mišljenje stranaca o nama uglavnom dobijamo selektivno, a kao mernu jedinicu uzimamo ona koja nam se najviše dopadaju.

Zato ume jako da nas zaboli kad u javnost ispliva i proširi se nešto loše što je neko rekao o nama. Naročito ako je istinito. Baš to se desilo na susretu „Srbija i Japan na mostu svakodnevice“, održanom u Nišu 3. jula, na kom je jedna Japanka, koja godinama živi u Beogradu, izlagala svoje viđenje našeg naroda na osnovu ličnog iskustva. „Uvek drugi kriv“, „psuje puno, mada baba“, „pljuni pljuvačku napolje“, „ne može da ćuti i čeka“ – samo su neka od njenih zapažanja, formulisana vrlo sažeto i jednostavno. Što bi se reklo – pravo u metu.

Fotografija video-bima sa ovog događaja, na kojoj se vidi spisak navika u Srbiji koje prosečnom Japancu, po mišljenju autorke, mogu biti čudne, brzo je planula na Tviteru.

Kako zaključujemo iz najave ovog događaja, o svakodnevnom životu Japana i Srbije, govorile su Kanoko Tsuda, koja već dugo živi u Beogradu, kao i Brankica Takahaši, koja godinama živi u Tokiju.

„Njih dve će razgovarati o sličnostima i razlikama između ovih zemalja i naroda. Istorija Srbije i istorija Japana isprepletale su se tek u prošlom veku. Iako su se borile na različitim stranama u najvećem ratu do sada, u ovim zemljama vlada međusobno poštovanje od početka uspostavljanja diplomatskih odnosa do danas“, najavljeno je.A što se tiče zapažanja kojima nas je „počastila“ Kanoko, mnoge su razbesnele cenjene korisnike interneta, kao da nisu realne i istinite. Mnoge su, naravno, i nasmejale. Iz istog razloga.

„Pas gazda ne pokupi kaka“, „pljuni pljuvačku napoje“, „Čisti nos: oduvaj dah od nosa“, „Ne može da ćuti i čeka“, „neko uvek skoči red“, „žaliju se puno u opšte“, „uvek drugi kriv“, „psuje puno, mada baba…“, a psovke obuhvataju „majka, sunce, familija, sestra, tetka“.

Navedene su još dve zamerke: „ne zanima drugima“ i „ne radi odmah: sutra, saću“ (odnosno „sad ću“).

Izvor: ddl.rs