Izum Milovana iz Ivanjice zagrejaće mnoge domove (FOTO)

Čovek za koga kažu da ima zlatne ruke u radionici od deset kvadrata, sagrađene od cigle i brvana, popravlja sve „od igle do lokomotive“. Ovaj vešti majstor ne samo da servisira već i konstruiše. Ono čime se ovih dana ponosi, to je „Srpski lonac“, patent koji bi se mogao naći u svakom domaćinstvu, i ugrejati mnoge domove.

„Namera mi je bila da na svim uređajima koji greju stambeni prostor , maksimalno iskoristim toplotnu energiju. Reč je o patentu koji se nadograđuje na svaki kotao i toplotu koja bi otišla kroz odžak u atmosferu, iskoristim i preusmerim na dogrevanje radijatora, bojlera, veš mašine i ostalog pokućstva“, kaže Petrović.

Prosečni gubici toplotne energije jednog domaćinstva su oko 60 odsto, odnosno samo 40 procenata je iskorišćeno u samom sistemu, sa „Srpskim loncem“ iskorišćenost toplote je znatno veća.

„U ovom ekološkom bojleru ima oko 15 metara cevi kroz koju protiče hadna voda, zagrevanjem tih cevi i toplotom koja prolazi kroz odzak, na termometru se vidi kolika je temperatura vode koja izlazi iz ovog sistema i može da zagreje celo kupatilo „, naglasio je Petrović.

Ovaj patent je jedinstven u svetu, mogao bi se naći u svakom domaćinstvu, i značajno smanjiti nivo zagađenja vazduha, kao i količinu štetnih čestitica, a materijal za njegovu proizvodnju Milovan je našao kod prvog komšije, na otpadu.

„Za ovaj izum podneo sam zahtev Zavodu za intelektualnu svojinu za zašitutu patenata, koja je u proceduri, malo je sve usporeno zbog vanredne situacije koja nas je zadesila. Ovaj svoj patent bih drage volje poklonio Republici Srbiji, za dobrobit svih građana i nadam se da će „Srpski lonac“ naći put ka serijskoj proizvodnji“, rekao je ovaj ivanjički konstruktor.

Izvor: kurir.rs