Iza jednog od najpopularnijeg imena za dečake krije se tužna istina

U potrazi za što lepšim i neobičnijim imenom za svoju bebu, roditelji često pribegavaju starim, tradicionalnim imenima koja su nosili naši preci.

Ako ste i vi od onih kojima je stalo do tradicije, trebali biste znati da, iako stara, imena ne moraju imati značenje koje im se pripisuju danas, ili čak da potiču iz naših krajeva.

Verovatno najbolji primer za tako staro i popularno muško ime je Nenad. Ovo ime je osim kod nas, veoma prisutno i u Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori.

Smatra se da je nastalo iz negacije glagola „nadati se“ ili „očekivati“. Ime su najčešće dobijala deca koja su rođena „iznenada“ ili čiji roditelji to nisu očekivali. Najčešći slučaj je kada su majke ostajale u drugom stanju u kasnim godinama.

Iako ovo nije nužno negativno tumačenje, postoje etnolozi koji idu korak dalje i kažu da ovo muško ime potiče iz negacije glagola „voleti“ i da praktično znači – neželjeno dete. Međutim, mnogi osporavaju ovo značenje. Ovo ime nema drugi oblik i jedno je od retkih muških imena od kojih nije izvedeno žensko ime.