Iz Smiljana u svet: Naučni doprinos Nikole Tesle

Za njega kažu da je čovek koji je izumeo 21. vek. Nikola Tesla je srpski fizičar i elektoroinženjer, koji se ubraja u najveće umove sveta. Tesla je najzasluženiji za postojanje električne energije bez koje savremeno doba ne bi moglo funkcionisati.

Nikola Tesla rođen je u svešteničkoj porodici 10. jula 1853. godine u Smiljanu. Otac Nikole Tesle, Milutin Tesla bio je sveštenik, od koga je naš naučnik učio da čita, piše, razvija prave ljudske vrednosti.

Majka Nikole Tesle, Đuka, bila je veoma vredna žena prgavog duha, pa se predpostavlja da je Nikola od nje nasledio sklonost ka istraživačkom duhu. Pored Nikole, Milutin i Đuka su imali su još jednog sina Daneta, i tri ćerke: Milku, Maricu i Angelinu.

Nakon tragične pogibije Daneta porodica Tesla se seli u Gospić, gde je Nikola krenuo da se školuje. Upisao je visoku realnu gimnaziju u Karlovcu, a od njega se očekivalo da nastavi očevim stopama i postane sveštenik. Svoju pravu želju saopštio je roditeljima nakon maturiranja kada je u isto vreme oboleo od kolere. Njegovi roditelji su bez razmišljanja pristali i dali mu onaj vetar u leđa, kako to mogu samo roditelji. Od 1875. godine, kada je upisao Politehničku školu u Gracu uplovio je u svet nauke.

Najviše su ga zanimale prirodne nauke. Spavao je samo četiri sata dnevno, a većinu vremena je čitao i istraživao.

Naučni doprinosi Nikole Tesle

Tokom života Tesla je nailazio na brojne padove. U jednom periodu života odao se kocki, ali zahvaljujući Milutinu, svom ocu, vrlo brzo se vratio na pravi put i nastavio svoj naučni rad. Radio je najrazličitije poslove, od nastavnika u gimnaziji, preko običnog radnika, do potpredskednika Američkog instituta elektroinženjera. Upravo na tom institutu, 1892. godine prijavio je prvi patent iz oblasti višefaznih struja. Već naredne godine počeo je da istražuje naizmenične struje visoke frekvencije, a ono po čemu je poznat u celom svetu i čovečanstvu jeste proizvodnja naizmenične struje napona od milion volti. Pored toga, izumeo je električni upaljač i svećicu za benzinske motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Dobitnik je Ordena Svetog Save i mnogih drugih nagrada za svoj rad i delo. Nikola Tesla preminuo je od srčanog udara u 87. godini života, u hotelskoj sobi u Njujorku, na Božić, 1943. godine.