Istraživanje pokazuje da uspešniju vezu imaju parovi koji ne žive zajedno

Razna istraživanja pokazuju da parovi koji odluče da se oprobaju u zajedničkom životu nakon duže veze, uglavnom završe raskidom iz mnogih razloga, počevši od sitnih, do nekih većih razlika.

Naime, mnogo toga je povezano sa zajedničkim vremenom i psihologijom. Kada ne živite sa partnerom, to vam daje slobodnog vremena samim tim što niste stalno zajedno, što je dobro za vas jer time se nakupe razne teme za razgovor i jednostavno se uželite osobe sa kojom ste. Ali i pored toga, kada ste razdvojeni, šanse da vam veza „dosadi“ su minimalne, po istraživanju, jer ćete jedva čekati trenutak da svoju lepšu polovinu vidite ponovo.

Međutim, morate znati da se sve to menja kada krenete da živite zajedno. Izgubićete vaš lični prostor i vreme koje ste nekada imali samo za sebe i počinjete sve da delite sa vašim emotivnim partnerom, a to često dovodi do nerviranja, manjak slobode i zasićenosti.

Dakle, Upravo ove stvari dovode do raskida i ovakvim vezama i dovode do neslaganja i učestalih svađa. Takođe, kada živite sa partnerom, potrebno je da donosite odluke koje će biti od važnog značaja za zajedničku budućnost, a to često može prouzrokovati različitost mišljenja, samim tim i nesuglasnica, kako manjih, tako i većih.

Bračni psiholozi i savetnici daju sledeće savete ako ste odlučili da živite sa vašim partnerom, jer ćete samo na taj način uspeti da održite vašu vezu. Ove savete bi zaista trebalo da primenite na vreme:

Ako imate stan sa više soba to je idealno za vas, jer imate svoj kutak i možete raditi šta vi želite. Potrudite se da imate svoje vreme koje neće biti povezano sa partnerom. Na primer, izađite sami u šetnju, odvojite vremena čitajući neku knjigu u svojoj sobi, odgledajte neki film, naravno, film je uvek dobar izbor i sa partnerom. Potrebno je da napravite blagu distancu, kako biste osvežili odnos i kako biste se uželeli lepše polovine. Dok ste na poslu, svakako se nećete viđati (ukoliko naravno ne radite na istom mestu) i ako nakon toga odete sa društvom na piće, uželećete se kada je ugledate kod kuće.

Na kraju, ostaje međusobno razumevanje i dogovori zajedničkog života. Potrudite se da uživate u zajedničkom životu što je više moguće… slušajte partnera sa razumevanjem, poštujte njene zahteve i lični prostor, svakog dana pitajte kako je bilo na poslu, razgovarajte o problemima i rešavajte iste. Ovo su saveti koji će vam zaista pomoći da shvatite da zajednički život i nije toliko strašan korak, ukoliko zaista volite nekog i želite da provedete što više vremena sa tom osobom.