Istine i zablude o vodi koje morate znati: Evo koliko vode biste trebali da unosite u organizam

Većinu vode koju unesemo u organizam obrade naši bubrezi i ostatak se izbaci, najvećim delom, putem urina. Voda se iz organizma izlučuje na sledeća tri načina: urinom, stolicom i znojenjem.

Ono što je bitno naglasiti je da vode ima i u čvrstoj hrani i takav način unosa vode je veoma značajan jer predstavlja negde oko 1100 ml, dok jedan deo vode telo samo stvori – oko 280 ml.

Unos vode kroz tečnost trebalo bi da iznosi oko 1200 ml dnevno. Dakle, možemo zaključiti da je odnos između unosa tečnosti i vode iz čvrste hrane veoma izbalansiran, samim tim i podjednako važan. Sva manja odstupanja od jednog ili drugog načina unosa, mogu se nadoknaditi ispijanjem dodatne čaše ili dve vode, u zavisnosti od potreba i ativnosti toga dana.

Saveti da se piju litre i litre vode da dan i „što više tečnoti, to bolje“ nisu ispravni i mogu dovesti do toga da tečnost počne da se nagomilava u međućelijskom prostoru, a takođe može opteretiti bubrege, koji nisu u stanju da obrade tu količinu vode, a samim tim i sve ostale oragane u sistemu.

Kada su velike vrućine, nemoguće je ne piti više vode i to je donekle i poželjno da organizam ne bi dehidrirao, a savršen alarm organizma da je pred dehidratacijim je žeđ, koja vas upozorava da oragnizmu polako ponestaje vode. Morate znati da nije tačno da kada osetite žeđ već je kasno da popijete vodu, jer ste već dehidrirali. Svakako da bi bilo pametnije da ste to učinili ranije, ali svakako treba to ta učinite i tada, kada osetite žeđ.

Ovo su osnovni pokazatelji koji je vam reći da li je vaše telo dovoljno hidrirano: Nemate napade žeđi / Redovno mokrite, bez neprijatnog mirisa ili tamne boje mokraće / Nemate zatvor praćen čvrstom stolicom / Boja kože je normalna i uobičajena / Niste skloni glavoboljama

Ono što vam je potrebno je izbalansiran unos vode, koji smo gore pomenuli. Bitno je još napomenuti da u tom smislu vodu ništa ne može da zameni. Gazirani sokovi, kisele vode, voćni sokovi, razna pića, velike količine voća ne samo da vam neće utoliti žeđ, već ćete njima u organizam uneti pozamašnu količinu šećera, koji će proizvesti dodatnu žeđ, a u organizam ćete dodatno uneti mnogo više kalorija.

Izvor: stil.kurir.rs