Istina o Jovanu Petroviću: Draženov otac nije se nikada odrekao srpstva i pravoslavlja

Jovan Petrović, otac Dražena Petrovića, napustio nas je u utorak u 94. godini. Jovan i supruga Biserka svetu su podarili jedan od najpoznatijih košarkaških bratskih dueta, Dražena i Aleksandra Petrovića.

U javnosti se često provlačila priča o braku Srbina i Hrvatice i o tome da li je Jovan promenio ime u Jole i prešao u katoličanstvo.

Jovan je Srbin i pravoslavac poreklom iz Trebinja. Poslom je iz Trebinja prešao u Šibenik, gde je radio kao policijski službenik i gde je upoznao Biserku sa kojom je 62 godine bio u braku.

– Nepobitna je istina da moj stric nikada nije ni pomislio da menja svoju pradedovsku veru, kao ni ime, koje nosi već 93 godine – rekao je Branko Petrović, sin Jovanovog rođenog brata Rista, koji živi u Zemunu.

Jole Petrović je ime dobio na krštenju u pravoslavnoj crkvi u rodnoj Zagori kod Trebinja, po Joli Jokanoviću, majčinom ocu.

Njegovi otac i majka, Jovo i Cvijeta, bili su Srbi pravoslavci, kao i svi njihovi preci na razgranatim porodičnim stablima.

Interesantno je da su se u prošlosti u medijima “provlačile” i druge greške sa njegovim poreklom, kao i njegove porodice. Tako je, na primer, više puta napisano da su “Aco i Dražen, po ocu poreklom Crnogorci”.

Taj zaključak je verovatno izveden iz činjenice da su Jolini daleki preci, još u osamnaestom veku, preselili u trebinjska brda, odnosno u Zagoru, iz Stare Hercegovine, srpske oblasti na severu današnje Crne Gore.

Provlačena je kroz javnost i teza da su Aco i Dražen hrvatski reprezentativci, a Aco, kao igrač nikada nije nosio dres samostalne Hrvatske, karijeru je završio pre raspada Jugoslavije, ali je kasnije bio selektor nacionalne selekcije.

Izvor: kurir.rs